Блаце, дотрајалим возилом на дијализу

Зимски услови на путу, на многим правцима на југу Србије отежавају кретање возила, па ових дана проблеме имају пацијенти из удаљених места у околини Блаца, који иду на дијализу у Прокупље. У том месту због великог снега проглашена је ванредна ситуација, а тамошњи Дом здравља покушава да реши проблем са комбијем који се често квари. Екипа РТС-а провела је дан са људима који, чекајући трансплантацију, путују на хемодијализу..

Иако им сваког другог дана екипа Дома здравља у Блацу долази на кућни праг, пацијентима који на дијализу иду у Прокупље, зими је, кажу најтеже. Дотрајало комби возило дневно пређе и по 450 километара, развозећи од куће до болнице оне који чакају трансплантацију...

"Возило је никакво. Лети нема хлађење, зими нема грејање, амортизери су лоши", каже  Вукота Николић из села Стубала.

"Врата не могу да се отворе. Ако би се возачу нешто десило, ми не бисмо могли да изађемо јер нам он отвара врата", наводи Милосав Стошовић.

Возач у Дому здравља Блаце Милен Ракићевић прича да им се лотос возило покварило и да су на на плус 40 степени заједно са пацијентима чекали старо комби возило. 

У Дому здравља у Блацу, који покрива општину са око 12.000 становника, не крију да би им ново комби возило помогло да реше вишегодишњи проблем.

"Лети имамо велике врућине, а клима не ради јер наше једино возило које превози пацијенте је старо десетак година,  а прешло је око 480.000 километара, а возило које нам је златна резерва је прешло више од милион километара", каже Радољуб Дуњић, директор Дома здравља Блаце.

Ипак запослени истичу да да могу да се похвале добрим резулатима у промоцији националног програма завештања органа

"Моји пацијенти који су били заинтеерсовани за завештање органа су били углавном млађи пациjeнти који су били добро обавештени, мада увек има простора да пацијенти буду мало боље информисани о поступку узимања органа", каже Милена Судимац-Гвозденовић, специјалиста опште медицине у Дому здравља Блаце.

Они који би да потпишу донор картицу, а живе ван Ниша довољно је да се обрате изабраном лекару. У готово свим Домовима здравља на југу Србије има промо материјала и обавештења како да постанемо хумани и помогнемо онима којима је помоћ потребна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво