На Божић први пут служено у Храму Христа Спаса у Приштини

Владика Теодосије са свештенством и двадесетак верника, на Божић је први пут од 1999. године, служио у Храму Христа Спаса у Приштини.

Јутрошњој служби и уношењу бадњака присуствовали су и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и официр за везу Београда у Приштини Дејан Павићевић.

Након уношења бадњака и службе, у олтару недовршене цркве епископ рашко-призренски поручио је да је ово празник радости и мира и празник који ослобађа од греха, страха и смрти.

"Дошли смо у Храм Христа Спаса овде у Приштини, јер смо имали жељу да прво Христос се роди у нашој епархији изговоримо у овом светом, али и мученичком храму. Храму који је затворен, закључан од некога да не би свештеници и православни верници улазили у њега, и исто тако храму који се налази у граду где данас нема православних Срба. Само је десетина остала и они живе у страху", рекао је епископ Теодосије.

Додао је да данашњи поздрав Христос се роди из храма Христа Спаса има посебан значај и поруку за све који живе на Косову и Метохији и све Србе широм света, подсећајући да не смемо заборавити и остале наше храмове и манастире широм Косова и Метохије.

"Не смемо заборавити ни овај град ни свету косовско-метохијску земљу на којој живимо", рекао је Теодосије.

Храм у Приштини је много пута скрнављен и девастиран, а епархија рашко-призренска је прошле јесени уредила двориште и унутрашњост цркве.

Последњи у низу инцидената догодио се пре месец дана када су још увек непознати починиоци променили катанце на улазним вратима и онемогућили улаз у Храм. Епископ Теодосије данас је поставио нове катанце и закључао цркву.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић поручио је из недовршеног храма, да Срби желе да живе у љубави и миру са свима, али да неће одустати ни од једног свог камена где год се налазио, а поготово не од своје цркве.

Официр за везу Београда у Приштини Дејан Павићевић из храма Христа Спаситеља послао је сличну поруку.

"На ово божићно јутро шаљемо поруку мира са једном испруженом руком помирења, али руком на којој нема ни ланаца ни катанаца, исто као што их више нема ни у овом храму", рекао је Павићевић.

Иако недовршен, храм Христа Спаса, сведок је живота православног живља у Приштини. Било их је до сукоба 1999. године око 40.000.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи