Чекају нас ледени дани, критичне тачке југозападни и југоисточни делови Србије

У петак и за викенд у Србији ће бити веома хладно и ветровито, са јутарњим температурама до минус 15, на планинама и до минус 22. У југоисточним и централним деловима земље падаће снег, а у брдско-планинским пределима очекује се и стварање снежних наноса.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Бојан Томић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да су најкритичније тачке у Србији југозападни и југоисточни делови Србије.

Додаје да се данас предвиђа око десет центиметара снега и појачани ветар, због чега можемо очекивати и стварање снежних наноса. 

"Чим смо добили упозорење и најаву за стварање новог снега, обавештени су сви општински штабови за ванредне ситуације, ЕПС, 'Електрoмрежа Србије'. Све екипе су спремне и у појачаној приправности тамо где очекујемо проблеме", истакао је Томић.

Говорећи о томе да ли има довољно људства и механизације да се адекватно реагује у критичним подручјима, Томић је рекао да је оно што поседује Сектор за ванредне ситуације у функционалном стању.

"Набавили смо одређени број санки које су стациониране у најнеприступачнијим теренима", додаје Томић, истичући да су ступили у контакт са свим локалним самоуправама где се очекују проблеми.

Припрему смо почели много раније, ово је први талас који може да изазове одређене проблеме, објашњава Томић.

Истакао је да су на нивоу општинских штабова одржани састанци и да не би требало да буде већих проблема. Додаје да је ниво свести битно повећан.

"Имали смо лоше искуство претходних година. За Коридор 10 постоји најдетаљнији план за евакуацију људи, постоје планови на мањим нивоима", објаснио је Томић.

Каже да је, ако дође до отапања снега, ситуација тренутно стабилна.

"Не очекујемо проблеме, тек улазимо у праву зиму, јануар и фебруар су најопаснији месеци", рекао је Томић.

Директор ЈКП "Београд пута" Иван Тејић каже да су улице првог и другог приоритета већ очишћене од снега, тако да предстоји само одржавање да се коловоз не заледи.

То предузеће је синоћ пре почетка падавина превентивно посипало со да би се спречило формирање леда на коловозима, а Тејић каже да је на 15 милиона квадрата у првом и другом приоритету посуто око 150 тона соли.

Како каже превентивно посипање соли је рађено и прошле године и даје добре резултате, те да би то требалo да буде пракса у целој Србији а не само Београду.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је да је град спреман за предстојеће ледене дане, да зимска служба Београд пута има довољно возила и да је довољно соли набављено.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво