Помен у Чуругу: Не заборавити жртве рације у Бачкој

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовали су централном помену за жртве злогласне рације мађарских фашиста у јануару 1942. године у Бачкој.

У Музеју жртава рације у Чуругу, некадашњем житном магацину где су се одиграли трагични догађаји, одржан је помен и положени су венци у знак сећања на невино настрадале у рацији.

Мировић је рекао да се пре 75 година, у ледом окованој Шајкашкој, чинило да је људско заувек узмакло пред нељудским, јер је само у Чуругу за свега неколико дана побијено готово 900 невиних људи, међу којима је било и деце.

Злочини каквих нема у историји ових простора настављени и у другим местима у јужној Бачкој, да би у јануарској рацији мађарских фашиста убијено готово 4.000 људи.

Мировић је поручио да невини страдалници заслужују вечно сећање, јер, како је рекао, ко заборави злочин, осуђен је да се злочин понови и да у њему опет буде или жртва, или, што је још горе, да га сам почини.

"Зато ћемо наредних дана у знак сећања на жртве обићи и Жабаљ, Мошорин, Лок, Тител, Гардиновце, Бечеј и друга места јужне Бачке, да се свуда поклонимо жртвама и поновимо да их никада нећемо заборавити", рекао је Мировић.

Додао је да не смемо заборавити и све друге невине жртве тих страшних времена.

"Зато овде у Чуругу данас смо сви заједно, без обзира на којој страни су током Другог светског рата били наши преци. Ту смо са јасном свешћу да истинског помирења и трајног мира међу људима и народима нема ако бројимо и осуђујемо само туђе, а прећуткујемо сопствене грехе", нагласио је Мировић.

Пастор је истакао да ни од своје, ни од заједничке историје нико не може побећи, као и да је мало ко веровао да ће као што је то данас Чуруг постати заједнички симбол страдања.

Нагласио је да су данас, када су деценије протекле од ратних страхота, припадници два народа "спремни и жељни заједничког поклоњења пред жртвама и да не верујемо деценијама понављаним демагогијама, да злочин може бити колективан".

"Злочин увек има своје лице. Заједнички може да буде само саосећај и поклоњење жртвама", рекао је Пастор и подсетио на то да су се у јуну 2013. године председници Србије и Мађарске заједнички поклонили жртвама у Чуругу, онима из 1942. године и онима из 1944. и 1945. године и изрекли просту истину да се у рату бирају стране, а починилац злочина има своје име и презиме.

Истичући да је наша дужност и обавеза да сачувамо успомене на чурушке страдалнике, Пастор је додао да би у Топаловом магацину у Чуругу током целе године требало одржавати отворене разговоре о суочавању са прошлошћу, као и да би се требало сетити и свих добрих и праведних људи који су покушавали и ризиковали своје животе да би спасили животе својих комшија.

Осим Игора Мировића и Иштвана Пастора окупљенима се обратио и председник Општине Жабаљ Чедомир Божић, а обележавању годишњице рације у Бачкој присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Амбасаде Мађарске, великодостојници Српске православне цркве, Јеврејске општине Нови Сад и представници Меморијалног друштва "Рација 1942", које окупља и потомке настрадалих.

Крајем прошле године, на иницијативу Покрајинске владе и Епархије бачке Српске православне цркве, образован је Одбор за обележавање рације у Бачкој, који ће од ове године почев од Чуруга сваког јануара у другом месту организовати централни помен у знак сећања на те трагичне историјске догађаје у Бачкој.

Данас су тим поводом у Храму Вазнесења господњег у Чуругу митрополит загребачко-љубљански Порфирије и епископ бачки Иринеј Буловић одржали молитву за невино страдале жртве рације у Бачкој.

Житни магацин у Чуругу, у ком су мађарски фашисти убили 420 невиних људи, а њихова тела бацили у Тису, претворен је Музеј жртава рације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво