Мартиновић: Мање од 700.000 незапослених

На евиденцији Националне службе за запошљавање налази се нешто мање од 700.000 незапослених, што је за око 3,5 одсто мање него у истом периоду прошле године, изјавио је директор те службе Зоран Мартиновић.

Зоран Мартиновић је рекао да се налазимо у периоду позитивних кретања на тржишту рада, али упозорава да је потребно одржати тај тренд.

"Биће изазова, очекујемо прилив страних инвестиција, да се извоз настави овим темпом, као и да се привредни раст повећа у односу на планираних три одсто. То ће све донети повећано запошљавање или бар одрживост постојећих радних места, али верујем да ћемо имати могућности да отварамо и нова радна места", казао је Мартиновић за РТС.

Истиче да је више од 90 одсто особа које су се ове године пријавили на обавезно социјално осигурање, а били су у статусу незапослених, јесу људи који су по први пут нашли посао.

"У односу на претходне године, резултати су бољи, али проблем је још велики и морамо сви да радимо да ублажимо последице економске кризе која се још увек осећа, али добили смо неко светло да можемо да се надамо бољим годинама", рекао је Мартиновић.

Додаје и да се проценат запослених повећао иако је на снази забрана запошљавања у јавном сектору, што значи да се, како каже, реални сектор "пробудио" и запошљава људе.

"То је оно што је добро и чему тежимо, да пробудимо приватну иницијативу, подстакено поредузетништво, да мало поштедимо јавни сектор", навео је Мартиновић.

Како каже, НСЗ пласира средства послодавицма који запошљавању теже запошљиве категорије, младе до 30 година, неквалификоване, полуквалификоване, старије од 50 година, особе са инвалидитетом, Роме.

Ове године по први пут у фокусу ће бити жртве трговине људима, жртве насиља, као и избегла и расељена лица, а служба ће настојати да у целој Србији анимира послодавце да се придруже програмима који ће бити расписани крајем јануара, када влада да сагласност, додао је Мартиновић.

Он је навео и да се очекује да се велики број људи који остану вишкови у предузећима која ће бити реорганизована, попут Желеница Србије, пријаве на евиденцију, и истакао да постоје посебни програми за вишкове.

број коментара 0 Пошаљи коментар