Расте број трансплантација, и даље недовољно донора

Највећа жеља испуњена је онима који су протекле године добили нове, здраве органе. Пошто су им спасени и продужени животи сада праве планове за будућност.

Младен Тодић је јетру добио пре два месеца, а у Лазару ново срце куца месец и по дана.

Младену је циљ, каже, да проводи што више времена са супругом, а нада се и проширењу породице. И Лазар се труди да све буде како треба.

"У животу има још много ствари које треба да урадим и добила сам шансу и ја се надам да ћу испунити све те своје жеље", каже Љиљана Симикић којој је такође пресађено срце.

Драгани Поповић је пресађена коштана срж. "Ја сам на првом месту мама, тако да желим самој себи да будем здрава, да све остане како јесте и да будем добра мама и супруга, и да пријатељима останем добар друг", каже Драгана.

У Србији, у години за нама највише трансплантација срца али и јетри у односу на неке претходне године. Али, и даље је недовољно и донора и трансплантација.

"Другог априла сам добила бубрег, желела бих свим пацијентима који чекају да ове 2017. добију бубрег или друге органе", каже Султаника Шијаковић, пацијенткиња са пресађеним бубрегом.

За развој трансплантационог програма у нашој земљи први важан датум у овој години је 25. јануар. Тада ће се одлучивати о пријему Србије у "Еуротрансплант" што би значило приступ већем броју органа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво