Музичка школа уточиште младих у Косовском Поморављу

Музичка школа "Стеван Христић" из Гњилана, основана 1979. године, наставила је да ради и ван свог седишта. У новој згради, у оближњем Станишору, где професори долазе из Ниша, Лесковца, Врања и Београда.

Да ће звуци клавира, гитаре, флауте и других инструмената привући велики број деце и ученика у селу надомак Гњилана, мало ко је у то могао да поверује. Али, захваљујући ентузијазму појединих Гњиланаца, школа успешно ради. Постала је центар окупљања младих тог краја.

"Када сам видео из којих крајева и којих средина деца долазе овде у школу, ја сам рекао свака им част", наводи професор гитаре Иван Стојановић.

Музичку школу "Стеван Христић" у Станишору похађа близу петсто ученика. Малишани из готово свих села Косовског Поморавља са радошћу долазе на наставу. Школа је почела да ради 2004. године и од тада је живот у овом крају добио нови смисао.

"Много је дивно свирати неки инструмент, било који, ја сам се определила за виолину и јако сам срећна", каже ученица Анђела Ивановић.

Њена другарица Биљана Мирковић наглашава да из њихове школе могу да изађу талентовани ученици који могу нешто да постигну.

Директор школе Иван Јовановић истиче да су у почетку радили у тешким условима.

"У почетку нисмо имали струју, рад је био под свећама. Онда ми ту децу која проводе време овде, односно часове, вежбање под светлом свеће, пошаљемо на такмичење у Србији и они донесу награде", објашњава Јовановић.

У небезбедним животним условима не изостају ни претње, али воља ове деце надјачава проблеме. Музика је за њих излазак из стварности, а жеља једног дечака је да одржи концерт на Коларцу. И не само то.

"Желео бих да имамо макар иста права као и Албанци, да смо равноправни. Ми немамо слободу кретања, због тога смо одсечени од света", указује Стеван Станојковић.

До сада су освојили бројне награде на републичким такмичењима, као и на Фестивалу музичких и балетских школа. Поносно истичу да сарађују са београдском филхармонијом.

"Гостовао сам на концерту Дејана Петровића и његовог бенда у Сава центру. То ми је најдражи од свих наступа, пре свега јер је он мене посетио у Ливочу и поклонио ми је трубу", наводи ученик школе Александар Антић.

Заменик директора Саша Милошевић каже да су успели да направе савремену школу.

"Успели смо да направимо савремену школу што она данас и јесте, добро опремљена свим наставним средствима са младим кадром, вољним да ради, да ствара успехе", закључује Милошевић.

Пред њима мноштво планова. Док чекају да им се снови остваре, звуци њихових инструмената дају наду мештанима да ће остати у Косовском Поморављу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара