Јанковић: Српски телеграф није отклонио повреду права ЛГБТ особа

Главни и одговорни уредник дневних новина "Српски телеграф" није поступио по препоруци Поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић која је утврдила да је тај лист текстовима у којима се вређа достојанство припадника и припадница ЛГБТ популације прекршио Закон о забрани дискриминације, саопштила је Повереница.

У саопштењу је подсетила да је дала мишљење да је дневни лист Српски телеграф текстовима објављеним у априлу ове године прекршио одредбе Закона о забрани дискриминације јер су у њима изражене идеје и ставови који су узнемирујући и понижавајући и којима се вређа достојанство особа другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне.

Повереница је у овом случају поступала по притужби коју су јој упутили Регионални инфо-центар и Гаyтен-ЛГБТ против дневних новина Српски телеграф због дискриминације на основу сексуалне оријентације.

Јанковићева је, наводи се, уз мишљење, дала и одговарајуће препоруке главном и одговорном уреднику дневних новина Српски телеграф како би се отклонила повреда права, али како истичу, главни и одговорни уредник тих дневних новина није поступио.

Подсетила је да му је упућена препорука да позове на састанак представнике и представнице организација које су поднеле притужбу како би непосредно сазнали са каквим се проблемима ЛГБТ особе суочавају у свакодневном животу и како је на њих утицало овакво извештавање.

Такође, препорука је била и да убудуће не објављују садржај у којима се вређа достојанство припадника и припадница ЛГБТ популације, те да обавесте повереницу о спровођењу ове одлуке у законском року.

"С обзиром да главни и одговорни уредник дневних новина Српски телеграф није поступио по препоруци, Повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност", закључује се у саопштењу.

Притужба је поднета због насловне стране садржине "Алармантно откриће доктора: "Гејеви шире сиду по Србији", текста под насловом "Гејеви шире ХИВ по Србији", наднаслова овог текста "Анални секс и хомосексуални односи кривци за пораст броја заражених", фотографије два младића који се крећу један иза другог, а младић који хода испред наводно "изговара": "Ти буди возић, а ја ћу локомотива!" и антрфилеа "Пречица до секса", објављеним у Српском телеграфу 16. априла 2016. године.

Притужба је поднета и због насловнице "Патријарх за српски телеграф: гејеви су болесни! Тај проблем се мора искоренити", и наслова текста "Патријарх о ЛГБТ удару на Српски телеграф – Бити геј је тешка болест, морамо је искоренити", објављеним у истим новинама 18. априла 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара