Опрезно са алкохолом у најлуђој ноћи

Славље многи не могу да замисле без различитих врста и великих количина алкохола. Забрињава податак да алкохол користи све више младих. У најлуђој ноћи млађи, не знајући за меру, претерују у конзумирању пића што доводи до пијанства. Последњих година у новогодишњој ноћи често се дешава и акутно тровање алкохолом, што може да буде и кобно. Лекари саветују – умереност.

Често и брзо испијање великих количина алкохола у кратким временским размацима, такмичење, силно наздрављање у новогодишњој ноћи, неки су од облика опијања код младих, што има последица.

"Они кроз интензивно конзумирање алкохола мисле да се опуштају, што ће обележити јер се сада стално бележи да ли кроз селфије, да ли кроз друштвене мреже. Осетиће се прихваћено у вршњачкој групи", објашњава психотерапеут др Вера Деспотовић.

У последње време међу младима је популарна комбинација алкохола, енергетских напитака и таблета.

"Тада када се деси долази до малигних аритмија, до епизода које се смењују наглог лупања срца или наглог успорења срца, са различитим варијацијама пада пулса, а у најгорем случају може доћи до изненадне срчане смрти", истиче кардиолог др Марија Здравковић, директорка КБЦ "Бежанијска коса".

Код пацијената који су се отровали могу да се појаве проблеми са дисањем, падање у несвест, па чак и кому. Већину смештају у Центар за токсикологију ВМА који у новогодишњој ноћи прими и више од стотину пацијената.

"Ми се спремамо за 31. децембар. Тога дана имамо појачану екипу дежурних, обезбеђујемо довољан број постеља за пацијенте, правимо залихе лекова и инфузионих раствора. Припремамо се за огроман број пацијената, који ће у кратком року од пар сати стићи у нашу установу. Углавном то траје до зоре", каже начелница Клинике за токсикологију ВМА др Јасмина Јовић Тошић.

Подсећамо на савет лекара – опрезно са алкохолом у најлуђој ноћи!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи