Угљанин: Заокружен процес образовања на босанском језику

Председник Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин оценио је да је након више од 100 година заокружен комплетан процес образовања на босанском језику и писму у Србији.

Сулејман Угљанин је на свечаној годишњој конференцији за новинаре рекао да образовање на босанском језику представља кључну ствар у идентитетском питању очувања, заштите и унапређења Бошњака.

"Ми ћемо и током наредне године наставити да мотовишемо наше државне органе да потпишу споразум у складу са међународним нормама са Већем министара Босне и Херцеговине, као државе на чијој територији је званични босански језик и писмо, као и државе у којој живи већина бошњачког народа. То ће олакшати остваривање права Бошњака на образовање на матерњем језику у Србији", рекао је Угљанин.

Позвао је све организације и значајне појединце да се укључе у своје бошњачке институције, да помогну у постизању што бољег положаја Бошњака у контексту европских интеграција.

"Свако има право на своје гнездо, али је најбоље да сви будемо једно јато. Сада је шанса да у контексту европских интеграција учинимо нешто за себе, јер то што урадимо у наредне три-четири године остаје за будућност. То што сада изоставимо, одразиће се на квалитет живота оних који још нису рођени или су у обданишту и основној школи", рекао је Угљанин.

Додао је да сваки образован Бошњак треба да се укључи у једну од 11 области Акционог плана за мањине.

"Ми ћемо и током наредне године радити на легализацији, допунама и изменама овог плана, који је нелегалан, јер усвојен у полутајној процедури. Наставићемо и своје активности на изради мањинског закона, који је кључ свега, јер су национални савети у постојећем закону сведени на ниво невладине организације", рекао је Угљанин.

Председник БНВ је рекао да ће тај национални орган већ почетком године покренути велики пројекат оснивања Бошњачког културног центра у Новом Пазару, под чијим кровом ће бити позориште, библиотека, музеј и друге институције које требају Бошњацима.

"Расписаћемо конкурс за израду идејног решења овог центра, који ће имати неколико хиљада квадрата, а који ће бити част сваком Бошњаку. На тај начин ћемо урадити много на очувању, заштити и унапређењу свог идентитета", рекао је Угљанин.

Додао је да ће веће током наредне године стипендирати дефицитарна занимања, као и да ће стипендирати 30 најсиромашнијих студената, без обзира на њихов просек на факултету.

Угљанин је рекао и да је БНВ регистровало самосталну независну институцију Санџачке спортске игре, која ће организовати ову манифетацију, а "коју ни једна власт неће моћи да забрани".

На конференцији је новинарима представљен детаљан рад и активности БНВ по месецима током 2016. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара