"Дивљи археолози" уништaвају локалитете

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе "Крагујевац" затражили су помоћ полиције у борби против "дивљих археолога", који у потрази за археолошким предметима од материјалне вредности, уништавају целе археолошке локалитете.

Директор Завода Марко Грковић наводи да су аматерске групе последњих година све активније и да својим нестручним ископавањима локалитета и налазишта, у циљу прикупљања тржишно вредних артефаката, наносе огромну шету, пре свега трајним уништавањем културних слојева, рушењем непокретних остатака, померањем покретних налаза и њиховим нелегалним отуђивањем.

Поред Удружења "Ахо аматери Србије", постоји и низ мањих група и појединаца који на исти начин делују и морају се подједнако третирати, наводи Грковић.

Директор Завода подсећа да је "заштита културних добара, која уживају претходну заштиту, где спадају и археолошка налазишта и локалитети, утврђена Уставом Републике Србије.

"Свако ко врши било какво истраживање без дозволе Министарства културе и информисања, чини кривично дело, казна је до пет година затвора, а тужилаштво, у овом случају поступа по службеној дужности", упозорио је Грковић.

Подсећа да, у том законодавном погледу, до сада нема позитивних резултата.

"На све стране, готово свуда наилазимо, на ископавања дивљих археолога, подносимо пријаве али слаба вајда", наглашава директор Завода.

Грковић подсећа да су археолошки предмети власништво државе и нико осим установа, као што су Завод, факултети, институти, не може вршити било какво археолошко ископавање без дозволе Министарства културе.

Истиче да се неки од тих "истраживача", представљају као чланови неких Удружења за заштиту археолошких локалитета, обилазе локалитете, носе и униформе сличне полицијским а у ставри су "дивљи археолози".

Додаје да је то веома учестало на подручју Шумадије и Поморавља.

"Њима није интересантна керамика већ метални предмети и разне фигурине, али док их нађу униште и керамику и насеље", наводи директор Завода.

Циљ данашњег састанка је да се полиција упозна са овим проблемом.

Стручњаци Завода су, као мете нелегалних археолошких ископавања, апострофирали локалитет "Супска" код Ћуприје, "Дренград Бреговина" код Ниша, "Каљаја" Рајковац, Археолошки локалитет "Злата Кале", "Градина на Јелици", "Црквиште" у селу Сињац код Беле Паланке, Локалитет "Тулум - Конваилук" Горња Врежина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво