Приредба и пакетићи за децу мигранте у Прешеву

У Прихватном центру у Прешеву тренутно је смештено 800 миграната, половина су деца и млади до 18 година. За њих је данас у центру организована приредба у којој су учествовали најмлађи мигранти, а невладине и владине организације поделиле су пакетиће. Пакетиће су добили и прваци из основних школа у Прешеву.

Више стотина километара је иза њих, и више дана проведених на путу од Ирака. У Прихватном центру Јалид и Дарја су месец дана, већину времена су ту провели припремајући приредбу.

"Ја се зовем Јалид, имам 12 година. Желим да останем овде, јер ми је много лепо", каже Јалид.

Дарја жели да иде у школу. "Желим да идем у школу да учим и постанем неко, да помогнем родитељима и брату", прича она.

А њима у Прихватном центру помажу свакодневно да се социјализују. Посебне просторије опремљене су и прилагођене најмлађим, привременим становницима.

"Са децом имамо увек разне играонице, радионице, цртање, играње. Тако да су деца стално заузета, никад им није досадно", каже Урош Јовановић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Јелена Маринковић из организације Save the Children истиче да се труде да пруже помоћ деци, да имају осећај топлине како би лакше превазишли све трауме које су настале током путовања.

Половину од 800 миграната у Прихватном центру чине деца до 18 година. Међу њима има и малолетника без пратње старијих.

"Да покушамо нешто да их научимо овде, да запамте Србију и боравак овде у најбољем могућем светлу", рекао је Марко Миљевић из Фондације "СОС дечја села Србија".

Више организација је припремило новогодишње пакетиће деци, а поклоне су припремала и деца из врањских школа. Подељено је око две хиљаде поклона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво