Зашто аеродром Поникве још не прима путнике?

Иако је у априлу најављено да ће аеродром Поникве за редован саобраћај бити оспособљен до августа – аеродром још не прима путнике. Чека се недостајућих 300 милиона динара за завршетак радова.

Још пролетос се чинило да је узлет са аеродрома Поникве надохват руке. Влада је обезбедила новац, изграђена је аеродромска зграда, урађен део ограде, а потом је све стало.

"Писта је дугачка 3.100 метара, од тога је 2.200 метара реконструисано и та дужина писте је сасвим довољна да прими веће авионе, али главни проблем што не примамо те авионе је зато што аеродром није ограђен", објашњава директор аеродрома Саша Савић.

У међувремену, иницијатива чајетинског председника општине да се пројекат "Аеродром" коначно заврши улагањем локалних самоуправа није имала очекивани одјек у свих десет општина Златиборског округа.

Идеја о регионалном карактеру аеродрома, као и свест о његовом привредном значају већини је ипак потпуно јасна.

"Економски интереси су приоритет, ако њих нема, политика може нешто тренутно да уради, али економски интереси су трајни. Мислим да носилац тога свакако треба да буде регион, односно округ, и да тај аеродром оспособимо и да пустимо у функцију", наглашава Раде Љубојевић, председник Регионалне привредне коморе Ужице.

Начелник Златиборског округа Димитрије Пауновић истиче да је проблем обезбеђивање средстава.

"Ми смо свесни да Златиборски округ није у могућности да обезбеди та потребна средства и без подршке државе то тешко може да се реализује. Зато је неопходно да се са државом о томе договоримо", каже Пауновић.

Челницима Града Ужица и Златиборског округа ти договори предстоје ускоро у ресорном министарству, а на почетку зимске туристичке сезоне гости Златибора, Таре или Златара немају много избора.

Уместо четири сата путовања магистралом од Београда, лет до аеродрома Поникве траје од 20 до 30 минута зависно од типа авиона. Исто толико је и од аеродрома Поникве до Подгорице и све то говори о значају те ваздушне луке.

Само на Златибору верују да би учешће страних гостију са садашњих 10-12 одсто, уз авио-саобраћај, чак утростручили.

"То скраћење времена и тај комфор који бисмо добили са тим аеродромом би изузетно пуно значило да тај промет повећамо и да можемо бити конкурентни када је туристичко тржиште у овом делу Европе у питању", наглашава Војкан Јањић, председник Удружења туристичке привреде Златибора.

Поникве су виђене и као један од регионалних центара за обуку и спасавање у ванредним ситуацијама и одговор за тај пројекат, којим су у оквиру прекограничне сарадње са општином Фоча конкурисали за средства Европске уније, очекују почетком следеће године.

А док не заживе сви планови, тај аеродром ће и даље бити само лука пословне авијације и атрактивних аеромитинга.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво