Велики број пензионера није заменио личне карте

Од првог јануара важиће искључиво биометријске личне карте. Судећи по гужвама на шалтерима МУП-а, многи грађани још нису заменили стару личну карту. У Министарству рада страхују да је међу њима много пензионера који ће, због тога, имати проблем већ приликом исплате пензија у јануару.

Иако рок за замену личних карата траје већ осам година, и једном је продужаван, изгледа да великом броју грађана то није било довољно. Међу пензионерима који су данас поднели захтев, и неочекивани разлози.

"Ја сам рачуно да ћу отићи на онај свет и да ми неће требати подизање, то је главни разлог. Мало сам и ја занемарио, не водећи рачуна и стално мислим: сутра ћу, сутра ћу", каже пензионер Петар Дубајић.

Од 1.700.000 пензионера, њих 500.000 одабрало је да им пензију доноси поштар, осталима стиже преко банкарских рачуна.

У МУП-у кажу да у овом случају идентитет корисника није споран, али да је одлука на банкарима и поштарима да ли ће исплаћивати пензије и оним пензионерима чија лична карта није важећа.

"Треба да их замене у што краћем року како би могли да добијају пензије и све што им је потребно уз тај документ. Имамо информацију да велики број наших суграђана још није заменио личне карте, истичу им и онда, поучени искуством са здравственим књижицама, све радимо у последњем тренутку", каже Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

За сада је сигурно да проблем у јануару неће имати они који су пре пензије самостално обављали делатност, јер је примају почетком месеца, а Фонд ПИО је, због празника, одлучио да им буде исплаћена 29. децембра.

Војним и пољопривредним пензионерима примања стижу 6. јануара, а осталима у два дела, 10. и 24. у месецу. Зато би сви који нису заменили личну карту то требало да ураде што пре – из МУП-а поручују да ће пензионери имати предност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара