Како звуче уједињени трубачи Србије

У Пожеги су почеле репрезентативне припреме, селектор је позвао најбоље, али циљ није да се победи на неком спортском такмичењу. Заправо, само окупљање је довољна победа јер је реч о трубачкој репрезентацији Србије, која окупља сто најбољих српских трубача.

Трећи пут "Сто српских труба" на окупу и поново у Пожеги. То није случајност, каже незванични селектор трубачке репрезентације формиране пре седам година. Драган не свира трубу, већ је као новинар градио каријеру у РТС-у, али је љубав према тој музици наследио од оца, мајстора трубе Радована Бабића.

"Пожега је у ствари центар трубе западне Србије, није Гуча. У Гучи се одвија фестивал, али овде, видите, са овог трга куда год да кренете, на све четири стране, на сва четири ова улаза, уђете у неко село где постоје трубачки оркестри", каже селектор "Сто српских труба" Драган Бабић.

Међу стандардним првотимцима српске трубачке репрезентације је пожешки мајстор трубе Дејан Лазаревић.

"Нема ту ко је бољи, сви добро свирају. Овде кад смо то се не гледа. Овде морамо да звучимо сви као један", истиче Лазаревић.

Звук не би био потпун без мирођије са југа, а најпознатије трубачко село је Загужање.

"Сто кућа сто трубача има. Јесте, тако је код нас, 100 одсто зависе од трубе и дете, како се роди, са пет година, одмах му се даје труба", објашњава мајстор трубе Синиша Станковић.

Хармонију "Сто српских труба" креира Максут Максутовић, који сматра да том музиком можемо освојити цео свет. Мађари су то одавно схватили и зато је оркестар "Сто виолина" од националног значаја.

"Али, на жалост нашу, а за њихово добро, они су под патронатом, финансије државе, Министарство културе", каже диригент "Сто српских труба" Максут Максутовић.

"Сто српских труба" је оркестар који постоји од 2009. године. Састав није увек потпуно исти, стално се подмлађује, усавршава, а увек има и довољно изврсних резервних трубача.

Бањалучани ће имати прилику да 9. јануара чују многе лепе мелодије, међу којима и "Сто српских труба".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи