Како да борба за наталитет не буде Сизифов посао

Иако су медији јављали, неће бити формиран Савет за борбу против абортуса. Предлог је да се у оквиру постојећих институција уједине стручњаци – пре свих гинеколози, психолози и, уколико то неко жели, представници верских заједница, који би са грађанима разговарали о репродуктивном здрављу и о последицима нежељене трудноће. Из Владе најављују да ће се, од следећег септембра, о томе учити и у школама.

На то колико су статистике поражавајуће, годинама упозоравају и гинеколози. У Србији се рађа све мање беба, а број намерних прекида трудноће је алармантан.

"Каже се да на једну рођену бебу долазе три абортуса, а контрацепција се јако мало и ретко користи код нас. Највећи број жена користи као контрацепцију, како ми кажемо, прекинут однос, а то доводи директно до абортуса", каже гинеколог Мима Фазлагић.

Председница Удружења "Шанса за родитељство" Сандра Јовановић објашњава да би требало променити читав систем како би се младима абортус представио као проблем, у смислу да се рано ступање у сексуалне односе појављује као проблем, а самим тим и рани абортуси. Сматра да би у школе требало увести предмет сексуалног образовања.

Колико ће помоћи саветовалишта која држава планира да формира? Због недовољног интересовања, Саветовалиште за контрацепцију које је постојало у Клиници за гинекологију Клиничког центра Србије је укинуто.

"Сваки гинеколог коме дође пацијент за прекид трудноће, дужан је да поразговара са њим, да покуша да га одговори, а ако не успе, да му објасни које су могуће компликације. Црква треба да има своју улогу као у сваком друштвеном питању, али неке административне забране не знам да ли би донеле резултате", каже директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС Александар Стефановић.

Министарка задужена за демографску и популациону политику подсећа на то да је неотуђиво и елементарно право сваке жене да одлучи да ли жели да прекине трудноћу, али да о том питању мора другачије и више да се говори.

"Институције за јавно здравље, заједно са домовима здравља, треба да са 25 канцеларија које су лепо дистрибуиране по читавој Србији, канцеларијама за младе, праве програме образовања младих и одговоре на сва питања које младе интересују у вези са сексуланим образовањем и репродуктивним здрављем. Са друге стране, наравно да ће верницима значити и комуникација са духовницима у вези са њиховом одлуком, они то већ чине и без наше организације", истиче министарка без порфеља за популациону и демографску политику Славица Ђукић Дејановић.

Савет за борбу против абортуса неће бити формиран, али хоће Демографски, до краја године. Прва седница је планирана за средину јануара. Главно питање – шта држава може да учини да помогне да се повећа наталитет?

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво