Ремонт и модернизација "мигова" ће коштати 185 милиона евра

Министар одбране Зоран Ђорђевић рекао је да је Русија Србији поклонила шест авиона "миг 29", а да ће ремонт и модернизација тих и још четири "мига" који се тренутно налазе у саставу РВ и ПВО укупно коштати 185 милиона евра.

Зоран Ђорђевић је на конференцији за новинаре, на којој је представио буџет Министарства одбране за 2017. годину, указао на то да је планирано да свих десет "мигова", након модернизације, достигне ниво ловаца 4. генерације.

"То је најбитнија ствар која се дешава у нашој војсци у последњих 30 година. Планиране су три фазе модернизације у наредне три године. Гледаћемо да добијемо што више наоружања и опреме 4. генерације", навео је министар.

Ђорђевић је навео да је шест авиона добијених од Русије до сада коришћено у ваздухопловним снагама те земље.

"Ми смо тражили да их више не користе. Потребно је да са њих буде скинута опрема коју Руси користе за комуникацију, да их прилагодимо нашим потребама", рекао је министар, наводећи да је план да Србија у наредних 14 година користи укупно десет модернизованих "мигова 29" у свом ваздухопловству.

На питање када би први "мигови" могли да полете у саставу српског РВ и ПВО, Ђорђевић је рекао да би то могло да се деси крајем 2017. године, али и раније, уколико би ремонт био обављен у Ваздухоповном заводу "Мома Станојловић".

"Немам сазнања о контрамитингу војних синдиката"

Министар је рекао да нема сазнања о контрамитингу који су, према наводима Војног синдиката Србије, за суботу у Београду најавили поједини војни синдикати.

Одговарајући на питања новинара после представљања буџета Министарства одбране за 2017. годину, Ђорђевић је указао на то да "свако има право да протестује ван радног времена".

"Увек сам спреман на разговор са свим већим синдикатима. Представници Војног синдиката Србије били су врло коректни када смо разговарали о ВМА и правилнику о платама, али једноставно немам одакле да дам 8,5 милијарди динара да бих испунио њихове захтеве", рекао је министар на конференцији у Дому војске у Београду.

Министар одбране каже да је Влада Србије данас донела одлуку о увећању основице за зараде запослених у том сектору за пет одсто, јавља агенција Танјуг

Ђорђевић је најавио да ће плате запосленима у сектору одбране бити повећане за пет одсто наредне године, и да је у те сврхе у буџету предвиђено 1,4 милијарде динара.

"Буџет за наредну годину износи 56,9 милијарди динара и има социјалну примесу, а делимично садржи и развојну компоненту. На персоналне расходе одлази 60 одсто буџета, на оперативне трошкове 30,7, а на инвестиције и опрему 8,6 одсто", указао је министар.

Додао је да новину представља увођење "контролинга" финансија и да је Министарство одбране Србије прво у свету које је увело механизам који тренутно постоји само у оквиру НАТО пакта.

Војни синдикат Србије (ВСС) и Полицијски синдикат Србије (ПСС) најавили су раније да ће у суботу 24. децембра, у подне, испред Владе Србије, одржати нови протест због лошег социјалног положаја припадника снага безбедности.

Два синдиката су упозорила да "неко из власти" жели да у исто време и на истом месту организује контрамитинг "под опскурним називом".

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво