Руски пакет – од "мига" до "курјака"

Војска Србије биће ускоро јача за још шест авиона "миг 29", 30 тенкова Т-72С и 30 оклопних возила БРДМ-2. Цена од 180 до 230 милиона евра за модернизацију авиона "миг 29" значи доста савремене електронике и наоружања, а тенкови и оклопна возила имају велики потенцијал за модернизацију по релативно ниској цени.

Приликом представљања два нова хеликоптера за Војску Србије крајем јуна ове године, премијер Александар Вучић је рекао да је тржишна цена "мига 29М/М2" 45 милиона евра, а у комплету са савременим ракетама 65 милиона евра.

Та разлика од 20 милиона евра сигурно улази у цену модернизације авиона, а уколико се томе дода прилагођавање авиона за употребу у ВС, ремонт и продужење ресурса, односно века коришћења авиона до 2030. године – све се уклапа у цену од 180 до 230 милиона евра за шест авиона.

Радар за авион "миг 29", који може симултано да прати 10 циљева је "жук Н-010МЕ", који ће бити уграђен у нове авионе, може да се инсталира и на старије моделе, какви су сада у употреби у српском ратном ваздухопловству.

Његовим карактеристикама треба додати домет откривања циљева у ваздуху од 120 километара и могућност истовременог гађања четири циља.

Највећа предност авиона "миг 29" са новим радаром су ракете ваздух–ваздух Р-77, домета од чак 80 до 110 километара, која се радарски наводи на циљ.

Радар "жук Н-010МЕ" открива и циљеве на земљи, и то тенк на 25 километара, а мост на пример на 120 километара.

Модернизовани "миг 29", опционо, може да носи две врсте "паметних" ласерски, ТВ или радарски навођених пројектила, Кх-25 са бојевом главом од 90 килограма и Кх-29 од 320 килограма.

Такође, корпорација "миг" у комбинацији са радаром "жук Н-010 МЕ" нуди и антирадарске ракете Кх-31П за уништавање радара непријатељске противваздухопловне одбране, као и ласерски вођене авио-бомбе тежине 500 килограма.

Оклоп на поклон

У руском пакету налази се и 30 тенкова Т-72С, што значи да ће Војска Србије први пут добити тенк са активно-реактивним оклопом и могућношћу лансирања ракета из цеви тенковског топа.

Реч је о модернизованој верзији совјетског тенка Т-72, сличној нашем тенку М-84, али ипак савременијег и са већим борбеним способностима.

Топ је модернизована верзија топа који користи наш М-84, а предност је боља стабилизација цеви, односно већа прецизност, као и могућност лансирања ласерски навођене противоклопне ракете типа "свир" или "рефлекс".

Ракете имају домет од четири, односно пет километара, лете брзином од 340 и 284 метра у секунди, пробијају оклоп свих савремених тенкова.

Јавно предузеће "Југоимпорт СДПР" има програм модернизације тенка T-72, и то уградњу бољег наоружања, оклопа, јачег мотора и оптичко-електронских система.

Донација 30 оклопних возила БРДМ-2, које Војска Србије има у наоружању и наследила га је од ЈНА – можда звучи чудно, јер је реч о времешном возилу, али са великим потенцијалом за модернизацију.

Многе земље, углавном из бившег СССР-а, раде модернизацију БРДМ-а и углавном се ради на јачању мотора, уградњи додатног оклопа и савремених оптичко-електронских система.

Србија има пројекат модернизације БРДМ-а, и то у оклопно-извиђачко возило "курјак" и тај пројекат је развијен још пре десетак година.

Суштина пројекта је додавање оклопа на возило, уградња америчког дизел мотора "АМ генерал" од 6.500 кубика и 173 коњске снаге (исти користе и амерички "хамери"), као и опреме за извиђање и навођење ариљеријске паљбе дању и ноћу у свим временским условима.

"Курјак" има три стална члана посаде и може да превезе још пет војника, а осим за извиђање и навођење артиљеријске ватре, може се користити у мировним мисијама и противтерористичким операцијама.

На пример, у Специјалној бригади Војске Србије један тим специјалаца чини 10 људи, тако да би са два БРДМ-а тим специјалаца могао да ефикасно дејствује тако што један другог подржавају и покривају у борби. "Курјак", као и БРДМ-2 има амфибијска својства, односно може да плови.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво