Руски пакет – од "мига" до "курјака"

Војска Србије биће ускоро јача за још шест авиона "миг 29", 30 тенкова Т-72С и 30 оклопних возила БРДМ-2. Цена од 180 до 230 милиона евра за модернизацију авиона "миг 29" значи доста савремене електронике и наоружања, а тенкови и оклопна возила имају велики потенцијал за модернизацију по релативно ниској цени.

Приликом представљања два нова хеликоптера за Војску Србије крајем јуна ове године, премијер Александар Вучић је рекао да је тржишна цена "мига 29М/М2" 45 милиона евра, а у комплету са савременим ракетама 65 милиона евра.

Та разлика од 20 милиона евра сигурно улази у цену модернизације авиона, а уколико се томе дода прилагођавање авиона за употребу у ВС, ремонт и продужење ресурса, односно века коришћења авиона до 2030. године – све се уклапа у цену од 180 до 230 милиона евра за шест авиона.

Радар за авион "миг 29", који може симултано да прати 10 циљева је "жук Н-010МЕ", који ће бити уграђен у нове авионе, може да се инсталира и на старије моделе, какви су сада у употреби у српском ратном ваздухопловству.

Његовим карактеристикама треба додати домет откривања циљева у ваздуху од 120 километара и могућност истовременог гађања четири циља.

Највећа предност авиона "миг 29" са новим радаром су ракете ваздух–ваздух Р-77, домета од чак 80 до 110 километара, која се радарски наводи на циљ.

Радар "жук Н-010МЕ" открива и циљеве на земљи, и то тенк на 25 километара, а мост на пример на 120 километара.

Модернизовани "миг 29", опционо, може да носи две врсте "паметних" ласерски, ТВ или радарски навођених пројектила, Кх-25 са бојевом главом од 90 килограма и Кх-29 од 320 килограма.

Такође, корпорација "миг" у комбинацији са радаром "жук Н-010 МЕ" нуди и антирадарске ракете Кх-31П за уништавање радара непријатељске противваздухопловне одбране, као и ласерски вођене авио-бомбе тежине 500 килограма.

Оклоп на поклон

У руском пакету налази се и 30 тенкова Т-72С, што значи да ће Војска Србије први пут добити тенк са активно-реактивним оклопом и могућношћу лансирања ракета из цеви тенковског топа.

Реч је о модернизованој верзији совјетског тенка Т-72, сличној нашем тенку М-84, али ипак савременијег и са већим борбеним способностима.

Топ је модернизована верзија топа који користи наш М-84, а предност је боља стабилизација цеви, односно већа прецизност, као и могућност лансирања ласерски навођене противоклопне ракете типа "свир" или "рефлекс".

Ракете имају домет од четири, односно пет километара, лете брзином од 340 и 284 метра у секунди, пробијају оклоп свих савремених тенкова.

Јавно предузеће "Југоимпорт СДПР" има програм модернизације тенка T-72, и то уградњу бољег наоружања, оклопа, јачег мотора и оптичко-електронских система.

Донација 30 оклопних возила БРДМ-2, које Војска Србије има у наоружању и наследила га је од ЈНА – можда звучи чудно, јер је реч о времешном возилу, али са великим потенцијалом за модернизацију.

Многе земље, углавном из бившег СССР-а, раде модернизацију БРДМ-а и углавном се ради на јачању мотора, уградњи додатног оклопа и савремених оптичко-електронских система.

Србија има пројекат модернизације БРДМ-а, и то у оклопно-извиђачко возило "курјак" и тај пројекат је развијен још пре десетак година.

Суштина пројекта је додавање оклопа на возило, уградња америчког дизел мотора "АМ генерал" од 6.500 кубика и 173 коњске снаге (исти користе и амерички "хамери"), као и опреме за извиђање и навођење ариљеријске паљбе дању и ноћу у свим временским условима.

"Курјак" има три стална члана посаде и може да превезе још пет војника, а осим за извиђање и навођење артиљеријске ватре, може се користити у мировним мисијама и противтерористичким операцијама.

На пример, у Специјалној бригади Војске Србије један тим специјалаца чини 10 људи, тако да би са два БРДМ-а тим специјалаца могао да ефикасно дејствује тако што један другог подржавају и покривају у борби. "Курјак", као и БРДМ-2 има амфибијска својства, односно може да плови.

број коментара 75 Пошаљи коментар
(петак, 23. дец 2016, 09:08) - Emil [нерегистровани]

tekst

Srbija ovim svoju bezbednost diže na još veći nivo.Rusija je uvek bila prijatelj Srbije i hvala joj na tome.

(петак, 23. дец 2016, 08:50) - Danko [нерегистровани]

Bezbednost

Ovo je posao veka. Sa ovakvim pristupom ojačavamo neutralni stav vođenje politike, jer Srbija će biti znatno bezbednije mesto za život.

(петак, 23. дец 2016, 08:18) - anonymoussladjana [нерегистровани]

srbija

Na diplomatskim odnosima Srbije i Rusije mogu svi samo da nam pozavide.

(петак, 23. дец 2016, 08:11) - aca [нерегистровани]

Руски пакет – од "мига" до "курјака"

Srbija jeste vojno neutralna,ali ako SAD ima nešto protiv Ruske vojne donacije onda to nije nikakav problem.Neka i SAD doniraju Srbiji pod istim uslovima naoružanje,mi nećemo imati ništa protiv i svi će biti srećni i zadovoljni.

(петак, 23. дец 2016, 07:52) - Marko [нерегистровани]

SRb-RUS

Rusija je uvek bila prijateljski nastrojena ka Srbiji- evo i dozaka prijateljstva.

(петак, 23. дец 2016, 07:49) - Zoran [нерегистровани]

I

Brate odakle si i gde ti zivis. Ako imas nekog poznanika sto radi u vojsci pitaj ga malo kako je u njegovoj firmi, a sto se tice sile ostale drzave oko nas nisu same kao mi pa da se tako merimo, pa sad sam zakljuci dalje.

(петак, 23. дец 2016, 07:23) - Zoran [нерегистровани]

Svasta

Gde li batice ti zivis. Svi okolo nas su u NAATO-u, ne racunajuci Bosance, Crnogorce i Makedonce i oni su na tom putu. tako da te ne rauzumem.

(петак, 23. дец 2016, 07:20) - Zoran [нерегистровани]

Pogresni podaci za izvidjacki automobil

To sto ste napisali za izvidjacki automobil nije tacno, to je jedna verzija koju nasa drzava pokusava da naparavi ali nema para. Kada ukucate na pretrazivacima BRDM-2M naci cete da je to modernizovana verzija starog vozila, koja se ogleda u ugradnji vrata sa strane i dodavanja bacaca dimnih kutija kao i verovatno ugradnje dizel motora umesto benzinca.

(петак, 23. дец 2016, 02:20) - Djordje Žuk [нерегистровани]

Zlu ne trebalo

Daj bože da se koriste samo na aero mitinzima i vežbama. Treba imati i više od ovoga zlu ne trebalo. Sada će mo mirnije spavati .

Ovako Rusija čini našem narodu dok Nato koristi ovakve stvari protiv nas.

Srećno vojsko !!!

(петак, 23. дец 2016, 01:26) - anonymous [нерегистровани]

T72C

ako uradimo modernizaciju po ugledu na Cesku uredu .