Уручене награде УНС-а

Новинарске награде за 2016. годину које додељује Удружење новинара Србије уручене су добитницима у Београду.

На свечаности у просторијама Прес центра УНС-а награде за животно дело уручене су одговорној уредници Редакције на мађарском језику Радио-телевизије Војводине Хајналки Буди и новинару Политике Зорану Радисављевићу.

Награда за уређивање "Димитрије Давидовић" уручена је уредници информативне емисије Дневник 3 на Радио-телевизији Србије Јелени Обућина.

"У образложењу жирија је било да је различит Дневник који не робује форми, који не робује протоколу, који користи иронију. Неко је то препознао и сматрао да то треба наградити. Ја сам изузетно почаствована, из тог разлога што сам ја млад уредник, кратко уређујем дневник, али зато сам старији новинар. Претпостављам да је ово порука - Добро је, наставите тим путем. Тако ћу и урадити", рекла је Обућина.

Награду "Богдан Тирнанић" за колумну и коментар добио је колумниста листа Недељник Марко Прелевић.

"Пошто је Тирнанић волео да у својим текстовима, о чему год да је писао, користи онај изанђали мало спортски жаргон, онда бих ја рекао да је ово за мене, пошто сам млад, велика част, али и одговорност и обавеза и да ћу наставити да пишем. То је једино што могу да обећам", рекао је Прелевић.

Добитник награде "Лаза Костић" за вест је редакција Телевизије Апатин, а награду за извештај добио је дописник Б92, ТВ Прве и Танјуга из Лесковца Братислав Илић.

Награда "Лаза Костић" за репортажу уручена је новинарки франкфуртских Вести Јелени Петковић, док је за карикатуру и сатиру награђен главни и одговорни уредник листа Данас и колумниста Недељника и ТВ Н1 Драгољуб Петровић.

"Ја сам обично добијао награде где сам знао од пет чланова жирија тројицу. Овде нисам знао никога, мислим да сам знао само Лалића. Хвала, Лалићу", рекао је Петровић.

Награду "Лаза Костић" за интервју добио је аутор и водитељ емисије "Пресинг" на ТВ Н1 Југослав Ћосић, док је награду "Лаза Костић" за фотографију добио фоторепортер Вечерњих новости из Новог Сада Дарко Дозет.

Специјалну награду за публицистику "Жика М. Јовановић" добио је новинар, публициста и аутор књиге "Новине и новинари" Слободан Крстић из Ниша.

Златну повељу за дугогодишњи рад и допринос новинарству и развој новинарске организације добио је дописник Политике из Сремске Митровице и оснивач и уредник Сеоских новина Миомир Филиповић.

Новинару Радио-телевизије Србије, уреднику и водитељу емисије "Око" Гориславу Папићу уручена је награда "Александар Тијанић", коју УНС додељу за борбеност у новинарском истраживању.

"Ја сам награду Александар Тијанић добио први пут 2010. године, када ме је Александар Тијанић позвао да радим са њим. Нажалост, права награда би била за мене да сам могао да радим дуже са Александром Тијанићем", рекао је Папић.

Повељу за 50 година чланства у УНС-у добили су Живојин Тодоровић и Петар Станишић.

Чланови жирија били су Љиљана Смајловић, Ђорђе Малавразић, Ержебет Пап Рељин, Бранко Веселиновић, Владимир Јокановић, Вељко Лалић, Будимир Ничић, Оливера Милошевић и Слободан Радичевић.

Удружење новинара Србије прославило је данас 135. рођендан. УНС је основан 21. децембра 1881. године као Српско новинарско друштво и од свог настанка континуирано ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи