Ко ће размрсити клупко дуговања шабачких апотека

Државне апотеке су у дуговима, али се о једној посебно расправља - шабачкој. Због ње је забринута за професију и квалитет услуга Фармацеустка комора Србије. Већина у Скупштини општине одговорност види у неангажовању државе, а опозиција у нереаговању градске власти на време. Из надлежног министарства поручују да ће до краја године наћи решење за насталу ситуацију.

 Четири апотеке у граду, и још 15 у Коцељеви, Владимирцима, Богатићу и околним селима дугују према добављачима и радницима око 180 милиона динара. Пет месеци празни новчаници запосленима, готово празне полице у некада успешним шабачким државним апотекама.

Грађани истичу да су рафови полупразни, "као у несрећно време", и да нема лекова који траже.

Свесни проблема и увећања дуга, градска управа је за анализу и могуће решење ангажовала Налед и око три милиона платила консултантске услуге. Препоруку да се приватном партнеру омогући дугогодишњи закуп усвојила је скупштинска већина. Јавни позив за 18 апотека објављен.

"Наш основни циљ је био да обезбедимо редовно снабдевање лековима на рецепт нашим суграђанима у објектима у којима сад послује Апотекарска установа Шабац која покрива четири општине", каже градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Зеленовић наводи да је план да се од новца који се добије од закупа трба ло би да се плати део дугова према добављачима, да се обезбеде односно сачувају радна места за фармацеуте, фармацеутске техничаре и 30 одсто нефармацеутског особља и да сачува имовина града.

Пословање Апотекарске установе редовна су тема скупштинских препуцавања. За две године одборничка већина именовала је три директора, мењани надзорни одбори. Позиција одговорност види у неагажовању државе, а опозиција у нереаговању градске власти на време.

Одборник СНС-а Александар Пајић напомиње да је дуг био 24 милиона и сматра да је тада требало одреаговати и направити стратегију шта даље. "Данас је дуг вишеструко већи и тек сада се тражи решење", додаје Пајић.

У апотекарској установи кажу да су са проблемима у пословању упознали и оснивача и све надлежне републичке институције. У протеклом периоду успели су да смање број запослених, да им не буде искључена струја и телефон и да им рачун остане отворен.

Поједине апотеке у селима скратиле су радно време а неке ће бити и затворене.

Почетком новембра министарка Ана Брнабић најавила је да ће надлежни до краја године осмислити решење. Приватизација државних апотека једна је од отворених опција на столу Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се