Велико интересовање Бугара за дочек Нове године у Србији

И ове године велики број Бугара ће новогодишње празнике провести у Србији. Осим дестинацаија у Македонији, Турској и Грчкој, тамошмњи туроператери нуде празничне аранжмане у Београду, Новом Саду, Нишу, али и нашим познатим бањама и планинским центрима, које, по традицији породице из Бугарске у време празника посећују годинама.

Већину угоститељских објеката на југу Србије, за дочек Нове 2017. гости из суседне Бугарске резервисали су још почетком ове године.

"Туристи нису превише захтевни, слични су нашим, нема специјалних захетва, битни су им добра услуга, добра храна, музика и провод", објашњава Давид Станојевић из хотела "Тами" из Ниша.

У Пролом и Луковској бањи, места готово да нема. Прве организоване групе стижу дан уочи дочека.

"Традиционално, Бугари траже новогодишње аранжмане на три и више дана. У овом тренутку иако још нисмо дочекали 2017. већ постоји интересовање за дочек 2018. године", наводи Славиша Јовановић, помоћник директора Пролом бање.

Бугарска новинарка Мила Младенова која годинама прати туризам каже да су најбрже продати аранжмани за прославу у Београду као главном граду, Нишу због близине, у бањама због добре услуге, а у Новом Саду јер је нова дестинација.

"Језици су нам сродни, кухиња је слична, волимо ваше гостопримство. За наше мале плате ваше цене су приступачне. У Буграској је све скупље", објашњава Младенова.

Тродневне аранжмане у Србији са две свечане вечере туристичке агенције у Софији наплаћују око 100 евра. За двоје, Бугари дају половину просечне плате, која је у тој најсиромашнијој чланици ЕУ око 400 евра.

"Бугари воле да се веселе. Воле српску музику и то није од скора, већ је тако двадесет-тридесет година. Храна је ипак основни разлог доласка", наводи Румен Соколов, економски аналитичар из Софије.

Урош Парлић, директор Туристичке организације Ниш, објашњава да туристи за време празника топлије дане користе за обилазак Ниша. А ако је хладније, њихов боравак се своди на шетњу градом и на шопинг.

Госте Ниша дочекаће богатија новогодишња декорација него претходних година. Светлећа јелка од шест метара и тзв. звездано небо. Из градског буџета за те намене издвојено је нешто више од 11 милиона динара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи