Амерички хирург оперисао малишане са ретким срчаним манама

Кристофер Берд, амерички кардиохирург са Харварда, оперисао је у Београду пацијенте Института за мајку и дете. Петоро деце са болестима срчаних залистака на левој страни срца, опоравља се од тешке операције.

Кристофер Берд, дечји кардиохирург из Бостона, заједно са српским колегама, оперисао је петоро малишана. Најмлађи има свега три године, а најстарији 16.

"Сву су за сада у добро стању. Неки на одељењу, неки су на интензивној. Сви су ван машине за дисање. Спонтано дишу углавно ослобођени јаких лекова", објашњава проф. др Мила Стајевић, дечји кардиохирург са Института за мајку и дете.

Професор Кристофер Берд, дечји кардиохирург истиче да жели да помогне у лечељу деце у Србији.

"Наш план је да покушамо да помогнемо деци у Србији која имају болести које се тешко лече, јер се одређени типови болести овде не виђају тако често. Планирамо да наставимо сарадњу", наводи Берд.

Сарадња са доктором Бердом и његовим тимом почела је пре три године, кроз интернет предавања и такозване веб семинаре у којима су учествовали лекари и медицинске сестре. Програм обухвата још четрдесет четири тима из двадесет две земље.

"Сматрам да је поверење које ти људи имају у нас, да дођу овде већа ствар него што може да се замисли. Имамо вишеструку корист. Прво - учимо да то радимо сами, затим, пет ових операција кошта мање него један пацинет у иностранству, и треће, конфорно је за родитеље", објашњава Стајевићева.

Професор Берд наводи да у Србију долази годинама.

"Видео сам значајне промене, побољшања у систему, а током година сам се спријатељио са хирурзима и разговарамо о различитим случајевима", објашњава Берд.

Болести срчаних залистака на левој страни срца нису честе. Сваке године на Институту за мајку и дете оперише се десет малишана са тим проблемом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво