Српско-мађарске патроле сузбијају илегални прелазак миграната

У неготинском крају, на граници са Бугарском, распоређени су Чеси, код Зајечара Словаци, а у пиротском крају је контингент Мађара. Сарадњом са српским снагама покушавају да спрече илегални прелазак миграната.

Дан почиње издавањем заједничких задатака који на планинском и врло неприступачном терену, дуж границе са Бугарском, обављају мешовите српско-мађарске патроле. Контролишу се путеви, проверавају сеоски прилази, речна корита, железнички колосеци.

"Сарадња са српским снагама је веома важна јер је сузбијање илегалних миграната важно и за Србију и за Мађарску. У оваквим ситуацијама учимо једни од других", рекао је припадник Међународних полицијских снага Винце Петер.

Соња Цветковић, заменик начелника Регионалног центра Димитровград, истиче да резултати показују да је до сада више од 170 процесуираних и уочених илегалних миграната захваљујући тим патролама.

"Очекујемо помоћ у виду покретне опреме, а у трећем делу, који ће трајати исто три месеца, као и ова два претходна, добићемо стационарну опрему, која ће бити распоређена дуж наше границе", додао је пи-ар Министарства одбране Јован Кривокапић.

За оне који у Србији траже азил спремају се два нова колективна центра – на месту некадашњег извиђачког кампа код Пирота и дечјег одмаралишта у Дивљани код Беле Паланке.

У Прихватно-транзитном центру у Димитровграду, који је недавно отворен средствима ЕУ и немачке владе, тренутно је 90 тражилаца азила. Међу њима, половина су деца.

Највише је породица из Ирака и Авганистана. Имају, кажу, овде све – храну, смештај, пелене за децу, лекарску помоћ.

"Оно што смо виђали на терену јако је тужно, то су људи који су исцрпљени, који су ходали месецима, гладни, жедни, прљави. Морам да похвалим и међународне организације које раде са њима јер када су они на терену, мигрантима ништа не фали", истакла је лекарка у Прихватно-транзитном центру Димитровград Александра Дробњак.

Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице каже да, када је почео повећан прилив миграната, прошло је кроз Србију око милион људи. Али од тог милиона на прсте се може избројати колико је људи овде остало.

Од средине јула до данас, заједничке снаге војске и полиције спречиле су илегални улазак више од 17.000 миграната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво