Омеровић: Србија има добре законе, али их треба унапредити

Председник Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић изјавио је, поводом Међународног дана људских права, да Србија има добре законске оквире, али да је чињеница да се мора урадити више.

Мехо Омеровић истиче да су људска права темељ сваког демократског друштва, али време у коме живимо је пуно изазова, а последице ратова, кршења људских права и сиромаштва у земљама које су на први поглед далеко од Србије остављају трагове и овде.

Омеровић је, како се наводи у саопштењу, истакао да су грађани Србије показали хумано лице према бројним избеглицама и мигратима који су пролазили и још увек пролазе кроз њену територију, а такво размевање би требало показати и према бројним маргинализованим групама људи који живе овде, а њихова људска права су највише угрожена.

"На жалост, ми и данас имамо људе који су дискриминисани, жене које трпе насиље, децу која су жртве сексуалног узнемиравања и вршњачког насиља и друге облике кршења људских права. Законе не доносимо зато да бисмо испунили неку међународну обавезу. Закони се морају ефикасно спроводити како до кршења људских права не би ни долазило. Али ако се то већ догоди, што није редак случај, они чија су права угрожена морају имати ефикасну правну заштиту, а они који их крше за то морају одговарати и бити санкционисани", рекао је Омеровић.

Подсетио је да је Србија као кандидат за чланство у ЕУ и, пре свега обавезама које је преузела акционим плановима за поглавља 23. и 24, показала јасно опредељење да своје прописе усагласи са стандардима ЕУ и тиме стање људских права унапреди, али да свако треба да ради на томе да градимо друштво једнаких могућности и да подижемо достигнути ниво људских права, а основни предуслови за то су међусобно поштовање и разумевање, дијалог и толеранција.

"Искрено верујем да смо и поред свих претњи и изазова са којима се сусрећемо у времену у коме живимо, у стању да ове циљеве остваримо", поручио је Омеровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво