Обележава се Дан људских права

Широм света обележава се Међународни дан људских права, који треба да подсети на начела једнакости и равноправности која су промовисана Универзалном декларацијом о људским правима. Та права су, пише у Декларацији, универзална и не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности. И у Србији се обележава Међународни дан људских права, а директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић тим поводом је оценила да Србија иде добрим путем.

"Уколико би требало да оценим 2016. годину Србија иде свакако добрим путем и прави даље кораке напред када су у питају људска права и њихово остваривање", рекла је Пауновићева за Танјуг и додала да су и даље најугроженије друштвене групе особе са инвалидитетом, наручито жене са инвалидитетом.

Говорећи о обележавању Међународног дана људских права, Пауновићева је истакла да је тај дан ове године посвећен мањинама које живе у Србији.

Она је додала да је 2016. годину обележило отварање преговарачког поглавља 23.

"Отварање поглавља 23, за нас који се бавимо темом људских права, свакако јесте био најзначајнији догађај, али то јесте значајано и за грађане Србије", рекла је Пауновићева додајући да Србија има јасно дефинисан акциони план за то преговарачко поглавље те да се већ ради на његовој реализацији.

Међународни дан људских права честитала је и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, са уверењем да једино заједничка борба против свих облика нетолеранције и екстремизма може да да резултат.

Када је реч о препрекама у остваривању основних права у Србији, међу најугроженије спадају Роми, жене, особе са инвалидитетом и припадници ЛГБТ популације.

Уједињене нације усвојиле су 1948. године Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи