Жене из Београда и Приштине на конференцији ОЕБС-а о помирењу

Дводневна конференција под називом " Жене промовишу дијалог и помирење" коју су организовале Мисија ОЕБС-а на Косову и Мисија ОЕБС-а у Србији одржана је у Приштини, саопштено је косовске канцеларије међународне организације за безбедност.

Како се истиче у саопштењу, конференција је окупила истакнуте жене из политике, грађанског друштва, академске заједнице и медија - чланице Иницијативе " Следите нас"  из Приштине и Београда као и свршене полазнице ОЕБС-ове Академије дијалога.

Током конференције, чланице панела су представиле своју визију дијалога која је усмерена на изградњу поверења и охрабривање помирења нудећи форум за дебату и заједничко деловање на питањима од заједничке забринутости повезаним са улогом жена у оба друштва у њиховим изазовима да приступе процесу одлучивања.

"Када смо се први пут среле 2012. биле смо сумњичаве једна према другој и нисмо знале шта да очекујемо," рекла је Блерта Делију-Кодра, посланица у косовском парламенту.  Али, смо све биле свесне важности овог дијалога и потребе да га усмеравамо на питања која су стварно битна нама у нашем  свакодневном животу", додале је косовска посланица.

Гордана Чомић, посланица у Скупштини Србије нагласила је да је снага ове иницијативе је да окупи за истим столом утицајне жене из политике, али исто тако и из грађанског друштва, медија и  академске заједнице. "На овај начин дијалог је добио на политичком утицају и истовремено остао резистентан на узаврелу политичку дебату," оценила је Чомићева.

Обраћајући се учесницима конференције, заменица шефа Мисије, Паиви Никандер, рекла је да су чланице Иницијативе "Следите нас" показале да жене могу да раде ка остваривању одрживог мира и развоја.

"Говорећи о питањима од заједничке забринутости и тражећи конкретне мере деловања да их реше, оне граде узајамно поверење и разумевање између својих друштава и нуде узоре које могу да прате многи други, посебно млађе генерације", рекла је Никандер.

На конференцији су истакнута достигнућа и будући планови за сарадњу под Иницијативом " Следите нас". Успостављање Академије дијалога за младе жене, заједничко учествовање на неколико јавних дебата укључујући Доку Фест и Београдски безбедносни форум су истакнути као неки конкретни резултати рада Иницијативе до данас.

Свршене полазнице Академије за дијалог су представиле своје планове заједничких активности које треба реализовати у 2017, а које укључују теренске активности на сензибилизацији и укључивању жена и мушкараца, посебно из руралних подручја, по питању важности дијалога и истинској родној једнакости. Учеснице  Иницијативе „ Следите нас" и свршене полазнице ОЕБС-ове Академије за дијалог су прецизирале своје дотичне Акционе планове за  2017 годину, додаје се у саопштењу косовске канцеларије ОЕБС-а.

Конференција је угостила два бенда из Митровачке школе рока у којој је до сада било укључено на стотине младих косовских Албанаца и косовских Срба са севера Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи