Људска права ће преовладати само уз заједничке напоре

Разни друштвени покрети, укључујући оне који настају из ксенофобије, расизма, популизма и других облика нетолеранције, данас представљају стварну претњу људским правима, указали су из тима Уједињених нација, Мисије ОЕБС-а и Канцеларије Савета Европе поводом 10. децембра - Дана људских права.

Позивајући све људе да се заложе за нечија права, из тих институција су указали да уколико не делујемо заједно и не штитимо људска права у нашој околини, узалуд очекујемо напредак на светском нивоу, односно да ће људска права превладати само уз заједничке напоре и солидарност.

Како се наводи, као и у свим друштвима, и у Србији здравље, виталност и отпорност друштва зависе од људске солидарности и узајамног разумевања.

Поштовање плурализма и слављење различитости обогаћује демократију и јача друштво, а легитимне и међусобно признате демократске институције, ефикасно и независно судство, независни, плуралистички и одговорни медији, слобода изражавања, слобода окупљања и слобода удруживања, као и инклузивно друштво основе су демократске сигурности.

У саопштењу се истиче и да учешће у демократији чини друштво динамичним и способнијим за суочавање са новим изазовима.

Плурализам, отвореност и искрена посвећеност унапређењу једнакости су основа за развој, а заштита и промоција бораца за људска права, као и инклузија рањивих група, својствене су демократским друштвима заснованим на људским правима.

Из тих институција су навели да стоје "раме уз раме са институцијама Србије и њеним народом у изградњи и одржавању јаке и живе демократије, а да међународни закони и стандарди о људским правима дају основу за те напоре".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво