Складиште муниције МУП-а по највишим стандардима ЕУ

Вршилац дужности директора полиције Владимир Ребић обишао је с представницима америчке амбасаде и Европске уније обновљено складиште малокалибарког и лаког оружја и муниције МУП-а у Платичеву и оценио да је тај објекат опремљен по највишим безбедносним и техничким критеријумима Европске уније.

"Стратегијом контроле малокалибарског и лаког наоружања Србија је себи као приоритет поставила успостављање јасних процедура за безбедно складиштење стрељачког и лаког наоружања", рекао је Ребић и указао на то да је МУП аплицирао за донацију средстава којим су изграђени магацински простори у Платичеву, у оквиру пројекта УНДП-а.

Додао је да су радови на реконструкцији овог објекта започели у септембру године, а да Србија данас има изузетно модеран комплекс са пет магацинских простора у којима ће по највишим безбедносним и техничким критеријумима бити смештено лако и малокалибарско наоружање.

Навео је да је на објекат постављена нова панел жица са жилет оградом, да је успостављен видео надзор, осветљење ограде, електронска дојава пожара, те да су испуњени сви критеријуми које захтевају прописи ЕУ, наводи се у саопштењу МУП-а.

Вршилац дужности директора полиције је подсетио на добру сарадњу са УНДП још од 2003. године, током које је кроз заједничке пројекте уништено више од 108.000 нелегалног наоружања, али и на значај едукације полицијских службеника који раде на пословима оружја и муниције.

Виши координатор Програма УНДП, Бојана Балон, истакла је снажну посвећеност како УНДП-а, тако и њихових партнера ка пружању подршке институцијама у региону у свим активностима које за циљ имају сузбијање лаког и малокалибарског оружја.

"На тај начин ћемо створити услове за безбеднију, сигурнију и просперитетнију регију", закључила је координаторка Програма УНДП.

Нора Хајринен шефица политичког сектора делегације Европске уније поручила је да је борба против нелегалне трговине ватреним оружјем и муницијом важан приоритет Европске уније, као и обезбеђивање безбедних складишта.

"Земље чланице ЕУ донеле су одлуку да ће овај пројекат подржати са додатних 6,5 милиона евра, који ће бити распоређени у наредне три године", нагласила је Хајриненова, указавши да је пројекат у Платичеву успешно реализован захаљујући српским партнерима и америчкој амбасади.

Влада САД донирала скоро 90.000 долара

Амбасада САД у Београду саопштила је да је Влада те земље донирала скоро 90.000 америчких долара за реновирање складишта оружја и муниције МУП-а у Платичеву.

Реновирање и унапређење инфраструктуре тог објекта одличан је пример практичне користи заједничке сарадње две државе, наводи се у саопштењу, уз објасњење да је објекат тиме постао сигурнији за запослене, али и за околину.

Подсећа се и да се побољшањем иснфраструктуре складишта спречавају несреће попут експлозије која се 2006 догодила у Параћину.

Од 2002. САД су обезбедиле готово 20 милиона долара помоћи Србији за уклањање опасности коју изазива оружје заостало из ратних сукоба, наводи се у саопштењу и додаје да је заједнички уништено више тона небезбедне муниције, очишћено 13 милиона квадратних метара земљишта у Србији од мина и неексплодираних убојних средстава и успостављен систем који спречава пролиферацију наоружања у Србији.

"Сједињене Државе ће и убудуће сарађивати са Владом Србије и међународном заједницом како би обновили и унапредили и друга слична складишта по Србији. Наставићемо да помажемо и Технички ремонтни завод у Крагујевцу за чије смо потребе следеће године одвојили скоро миллион америчких долара", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво