Јанковић: Раскорак између права на папиру и стварног живота

Дан људских права - 10. децембар, многи грађани Србије проводе уз осећање неправде и урушеног достојанства због раскорака између права која имају на папиру и стварног живота, саопштио је Заштитник грађана Саша Јанковић.

"Најсиромашнији, особе са инвалидитетом, жене жртве насиља, радници губитници приватизације, житељи нехигијенских насеља, деца улице - неке су од традиционално најрањивијих група у Србији. Све је тежи положај новинара који критички пишу и говоре.

Такође, све је више притужби чланова и симпатизера опозиције", упозорио је Јанковић.

Како се наводи у саопштењу "право грађана је и да закон подједнако важи за све и да важи у сваком месту у свако време, а то често није случај због положаја у друштву или због блискости са влашћу".

У десетој години рада Заштитник грађана, додаје се, бележи још забрињавајућих трендова-сиромаштво и незапосленост, који се користе као оправдање за кршења права радника.

Како истиче, сталним реформама објашњава се неефикасност администрације, недовољно добрим уставним решењима и законима немоћ правосуђа.

"Политизација урушава институције. Медији у Србији су бачени у економско-политички вртлог чије су жртве не само новинари, него и грађани, јер без слободних медија нема информисаних грађана, а без информисаних грађана, нема слободних грађана", истиче заштитник Јанковић.

Он је додао и да је недовољан број особа са инвалидитетом које су се запослиле у овој години, упркос постојању посебног закона.

"Деца су и даље жртве свих облика насиља, укључујући и најбруталније облике вршњачког", указао је Јанковић.

Такође истиче да је слабост заштите жена од насиља више резултат непримењивања постојећих прописа и стандарда, а мање слабости тих прописа.

"Кључни проблем остаје неодговорност за несавесно поступање", подвукао је Заштитник.

Он истиче да производња и емитовање културних, образовних, научних, дечијих, филмских и других радио и телевизијских емисија на мањинским језицима треба да доприноси очувању националног, културног и језичког идентитета мањинских заједница, али су угрожени поремећајима у медијској сфери.

Превод ових програма на српски језик је од посебног значаја за развој мултикултуралног друштва, где га има.

Позитивни кораци, како истиче Јанковић, постоје у погледу права ЛГБТ особа, где је можда помак и највећи, али је њихова дискриминација далеко од укинуте, а заштита и подршка су још недовољни.

Јанковић је додао да се избеглице из Сирије и других земаља повремено на територији Србије суочавају са нехуманим условима и да су почели први озбиљнији инциденти.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи