Више инспектора за бољу контролу хране

Колико кроз воће и поврће уносимо витамине, а колико штетне материје због прекомерног прскања пестицидима? У Министарству пољопривреде тврде да је воће и поврће на тржишту Србије здравствено исправно. Од око 3.000 узорака, колико су ове године проверавали у лабораторијама, недозвољене количине пестицида пронашли су у 11, од домаћих произвођача, и у две пошиљке - паприка и поморанџи из Турске и Албаније. Проверавали смо како се контролише оно што једемо.

Домаће, непрскано, пробај! Тако обично пијачни продавци нуде воће и поврће. Они с којима смо разговарали деценијама их и узгајају. Да је роба здравствено безбедна гарантују само својом речју. Неке инспекција није контролисала готово 30 година.

У Београду само три фитосанитарна инспектора контролишу безбедност воћа и поврћа, било у производњи или у промету, кажу у Управи за заштиту биља. У Србији их нема више од 100.

"Имамо регионе у којим уопште немамо инспекторе. Закон о безбедности хране није јасно дефинисао чија је надлежност пијаца, али све инспекцијеске службе које имају надлежност по основу Закона о безбедности хране или по основу других закона, спорадично врше контроле на пијацама", каже директор Управе Министарства пољопривреде за заштиту биља Небојша Милосављевић.

Стручњаци годинама упозоравају да је земљиште контаминирано од бомбардовања. И као да то није довољно, многи прскају биљке, а да мало знају како се то безбедно ради. Пољопривредници с којима је разговарала екипа РТС-а кажу да никада нису прошли обуку за руковање пестицидима и да нису доживели да то неко организује и да их позове.

Министарство пољопривреде најављује измене закона следеће године по којима ће сви пољопривредници који пласирају храну на тржишту, морати да прођу обуку за руковање пестицидима. Сада то није обавеза, а од 2008. држава је, од око 300.000 регистрованих пољопривредника који могу да се баве биљном производњом, обучила тек њих око 4.000.

"Често без потребе примене поново средство за заштиту биља, дакле превентивно, не директно против некег штетног организма, штеточине. Користе средства за заштиту биља понекад која нису намењена за ту културу", поручује Небојша Милосављевић.

Из Градског завода за јавно здравље Београд поручују да резултати анализа рађених у њиховој лабораторији показују да нема места за забринутост када је реч о воћу и поврћу.

"Свега два до три процента производа не одговара прописаним лимитима, односно дозвољеним нивоима остака резидуа пестицида у производима", истиче др Весна Пантић Палибрк из Градског завода за јавно здравље Београд.

Сваке године инспекција одређује по регионима домаће произвођаче чије ће производе конотролисати и у лабораторији. Када је реч о роби из увоза, у лабораторији се проверава само она за чију пошиљку се на основу анализе ризика процени да може бити спорна. Остале контролише тако што прегледа њихову документацију и физички проверава робу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво