Зашто је ксенофобија реч године?

Онлајн енглески речник dictionary.com је, као и сваке године, изабрао реч године – у 2016. то је ксенофобија.

Ксенофобија – страх од другог или другачијег, странца. То што се баш та реч најчешће нашла у претрази у енглеском онлајн речнику, код социолога пали црвену лампицу.

"Странац је у социолошком смислу човек који долази да би остао ту, не само неки пролазник или човек који нам се приближава, него особа која ће нам бити просторно блиска, а симболички врло далека", каже социолог Андреј Кубичек.

Статистика показује да се у време Брегзита и америчких председничких избора највише тражило значење речи ксенофобија. Саму ксенофобију у Европи појачава и избегличка криза. У Немачкој, кроз политику отворених врата према избеглицама, ушетали су и антимиграциони ставови.

"Оно што је приметно у Немачкој јесте да су ти ксенофобни напади у порасту. Узимајући у обзир да следи предизборна кампања, део странака које нагињу ка десници кокетирају са ксенофобним ставовима", објашњава дописник Политике из Немачке и сарадник РТС-а Ненад Радичевић.

Мало пошто је објавила да ће се кандидовати за још један мандат канцеларке, Ангела Меркел позива на забрану бурке. Готово истовремено, немачки суд је одлучио да девојчице муслиманке морају да иду на часове пливања.

"Ова пресуда говори колико је питање ислама, питање људских права, религијских права постало део политичке свакодневице у Немачкој", истиче Радичевић.

У Немачкој, десничарски АФД крчи пут ка савезном парламенту. У Холандији, пред изборе, највише гласова према анкетама односи екстремна Партија за слободу. Антимиграционој Лиги за север у Италији прогнозира се да профитира од Ренцијевог пораза на референдуму.

"Проблем је када ксенофобија постаје основа политичког деловања. То се дешава у ситуацијама када људи који су претходно и сами били на маргини политике, па и друштва, покушавају да се изборе за доминантну позицију у политичком систему и када користе емоције и нешто што је до тада била забрањена тема против својих противника који о томе нису говорили и нису то проблематизовали", објашњава Кубичек.

Ксенофобија им је заједничка реч – било би добро када би остала у 2016.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво