Амбуланта за мигранте отворена у Крњачи

У прихватном центру за тражиоце азила у Крњачи отворена је нова амбуланта за лечење у којој ће као и до сада радити медицинске екипе Дома здравља Палилула. Реконструкцију и опремање медицинском и другом опремом финансирао је УНХЦР, а све активности су спроведене у координацији са Комесаријатом за избеглице и миграције.

Пре годину дана деветнаесточлана породица Ахмеда Забајева кренула је из Авганистана. Четири месеца су у Србији где, између осталог, његова мајка лечи висок притисак. Са хладним данима она није једина којој је потребан лекар.

"Много људи долази код лекара тражећи лекове за кашаљ, за болове. Старима су потребни лекови за притисак, редовне терапије. Има доста болесних овде и нашим људима су потребни лекови", каже Ахмед Забајев.

Од јула 2016. године у Крњачи је обављено око 8.000 прегледа, а само у последња два месеца око 2.700.

"Ти људи долазе из топлијих крајева, овде је хладно, они нису навикли, то су респираторне инфекције, дешава се и да су изнемогли због путовања", објашњава директор Дома здравља Палилула Александар Стојановић.

И последње избеглице које су боравиле у овом центру деведесетих година, стамбено су збринуте, па су у Крњачи сада само мигранти. После дугог пута, амбуланта им је неопходна.

"Ово је мали део од 14 милиона долара с колико смо подржали Србију ове године. Ово је ипак важан пројекат јер показује како Влада, међународне, хуманитарне и невладине организације могу да решавају све проблеме, укључујући и медицинске", каже шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер.

У Центру у Крњачи тренутно борави око 1.200 тражилаца азила, од којих 527 малолетника. Међу њима је, тренутно, највише Авганистанаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи