Иницијативе младих, први институционални механизам за помирење

У Београду је у организацији Иницијативе младих за људска права организована конференција "У сусрет Регионалној канцеларији за сарадњу младих (РКСМ), у исто време када се у Тирани одржава конститутивна седница тог одбора.

Јасмина Лазовић из Иницијативе младих за људска права (YIHR) каже да ће Регионална канцеларија бити први институционални механизам у региону за помирење, а да је главни циљ да се подстакну прекогранични програми сарадње.

"Идеја је да у првом кварталу 2017. године Регионална канцеларија за сарадњу младих званично почне са радом", истиче Лазовићева и додаје да YIHR од 2003. године ради на разменама младих.

"Знамо колико је важно да се млади срећу на простору бивше Југославије, да разговарају о проблемима која оптерећују друштво, буду упознати са оним што се дешава преко границе, и како на све оно што се деведесетих дешавало гледају њихови вршњаци са друге стране", додаје Лазовићева.

Управни одбор будуће Канцеларије сачињава по један представник министарстава надлежних за омладинску политику, као и представник младих из земаља потписница РКСМ-а.

Управни одбор РКСМ-а, али и представници цивилног друштва из региона и бројни други партнери, данас раyматрају кораке које је неопходно предузети у наредном периоду како би Регионална канцеларија постала оперативна почетком 2017. године, а избор генералног секретара будуће канцеларије је један од првих задатака Управног одбора.

РКСМ ће бити први институционални механизам који ће омогућити размене младих у региону тако што ће финансијски подржавати пројекте које ће спроводити омладинске и студентске организације, средње школе и факултети, неформалне групе младих, музеји, галерије, истраживачки центри, медији и други актери.

Декларацију о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих су, на иницијативу премијера Србије Александра Вучића, потписали премијери Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије, 4. јула у Паризу, за време трећег Самита о Западном Балкану,.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи