Мостови сарадње Србије и Шведске

Амбасадор Шведске Јан Лундин, који је у дводневној посети Крагујевцу, отворио је конференцију "ИКТ Старт ап мостови сарадње између Шведске и Србије", саопштила је амбасада те земље.

Лундин је поручио да верује да ће данашња посета отворити могућности за даљу сарадњу две земље.

"Крагујевац и Србија уопште имају велики потенцијал у области ИКТ индустрије, који није до краја искоришћен. Са друге стране, у Шведској је та индустрија веома напредна и стално у потрази за новим могућностима и новим кадровима. У Србији већ успешно послују шведске ИТ компаније, а верујем да ће данашња посета отворити и нове могућности за даљу пословну сарадњу наше две земље", рекао је амбасадор Шведске.

На конференцији су говорили представници шведских компанија које послују у Србији: "Ericson", "Emric", "Verisec", "Zwebb Serbia" i "Seavus".

О мостовима сарадње Србије и Шведске говорили су и представници Нордијске пословне алијансе, SEEBA i Busines Region Göteborg ICT.

Приказани су примери добре праксе, предности покретања старт aп пословања у Србији, као и модели сарадње и повезивања малих и средњих предузећа из Србије и Шведске, наводи се у саопштењу.

Делегација амбасаде Шведске посетила је и постројење за пречишћавање отпадних вода у Крагујевцу, што је и била прилика да се размотре могућности сарадње између представника надлежних институција у Крагујевцу и амбасаде Шведске.

Први секретар и Саветник за заштиту животне средине Роберт Нигорд је у име шведске агенције за међународну развојну помоћ СИДА рекао да је процењено да се тренутно третира само 10 одсто отпадних вода у Србији и то је област животне средине којој су потребне највеће инвестиције и додао да су домаћи ресурси ограничени и зато је потребна асистенција споља.

Амбасадор је током вечери угостио представнике невладиног сектора на шведској чајанки, тзв. фика.

"ИКТ Старт aп мостови сарадње између Шведске и Србије" организовао је ИКТ кластер централне Србије уз подршку амбасаде и Града Крагујевца.

Другог дана посете амбасадор ће представити пројекат Прва Генерација и најавити пројекат КУБ учешћем у јавном дијалогу са ученицима крагујевачких школа.

Са њима ће разговарати о важности слободе изражавања и људских права.

Заједно са организаторима пројекта, Центром за развој културе дечјих права из Београда Ц31 посетиће музеј "21. Октобар". За крај посете, као страствени шахиста, одиграће партију са шаховским мајстором, Крагујевчанином Зораном Новоселским, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи