После пластеника и лимене гараже бољи услови за баку Снежану

Снежана Младеновић из Косовске Каменице је донедавно живела у пластенику, а од пре два месеца у лименој гаражи. Данас је добила стамбени контејнер, основно покућство, хигијенске и прехрамбене пакете.

"Никада срећнија нисам била. По први пут знам да је нешто моје и да ме нико неће терати одавде. Много сам патила, малтретирала се, али данас сам заборавила све те муке. Цело лето сам провела на улици, спавала сам у најлону или испод дрвета, а сада сам презадовољна. Хвала свима који су ми помогли", речи су баке Снежане, која је кроз све проблеме пролазила сама.

Набавку контејнера и помоћ Снежани организовала је Канцеларија за питања заједница у Приштини, а након прилога објављеног на РТС-у прошле недеље.

Без супруга је остала пре рата, један син јој се након рата разболео и на лечењу је, а други је отишао због посла и такође је у лошој материјалној ситуацији – нема довољно ни за своју породицу. Снежанина примања су 12.000 динара месечно.

Један оброк дневно добија од Епархије рашко-призренске. На захтев општине, бака Снежана је од Православне цркве на коришћење добила земљиште, на које је најпре поставила пластеник у коме је живела до пре два месеца, када је од комшија позајмила 180 евра и са тим новцем купила стару лимену гаражу, коју је сама монтирала.

Директор Канцеларије за питања заједница Иван Томић рекао је да је, након што је јавност чула за случај Снежане Младеновић, уследила брза реакција у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и Комесаријатом за избеглице.

"Успели смо да обезбедимо ту стамбену јединицу за бака Снежану, што је било јако важно јер је живела у крајње нехуманим условима и постојала је велика опасност да ову зиму због хладноће не преживи", казао је Томић.

Он је истакао да ће у наредним данима радити на томе да се реши и проблем са електричном енергијом.

"У разговору са људима из Канцеларије за КиМ, видећемо како да помогнемо баки да врати дуг за металну гаражу и за дрва која је недавно купила, али и да платимо прикључак за струју."

"Такође, искрено се надам да ћемо у наредној години успети да за баку Снежану саградимо једну кућу на том земљишту. Наравно, разговараћемо најпре са Епархијом рашко-призренском како бисмо добили њихов благослов да се та кућа овде изгради", казао је Томић.

Акцији коју је организовала Канцеларија прикључили су се и навијачи Партизана са Косова, који су данас донели гардеробу за Снежану, а и обећали да ће, када буде решен проблем са струјом, обезбедити и телевизор.

У акцију су се укључио и Клиничко-болнички центар из Грачанице, чији су лекари данас дошли и прегледали баку.

Захваљујући њима, бака је добила нови душек и постељину.

Доктор Милош Васић, који је прегледао баку Снежану, казао је да је њено тренутно здравствено стање задовољавајуће, али је неопходно урадити и додатне прегледе.

"Она је дугогодишњи хипертоничар, лечи се од повишеног крвног притиска, терапију узима редовно. У неком наредном периоду, предложио сам да се ураде још неки додатни прегледи како би се терапија кориговала, пошто бака није редовно ишла на прегледе", казао је др Васић.

У општини Косовска Каменица живи око 2.000 Срба, а у самом граду неколико стотина.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи