Весић: Изградња Меморијалног комплекса је наша обавеза

Претварање Старог сајмишта у Меморијални комплекс је наша обавеза, као државе и као Града Београда, изјавио је градски менаџер Горан Весић и додао да је то цивилизацијска обавеза коју ми као друштво морамо да испунимо.

"У последње две године смо показали да постоји снажна политичка воља у Граду Београду, Влади Србије и Јеврејској заједници да заједно завршимо овај посао који је иначе требало да буде завршен много раније", рекао је Весић новинарима након обиласка Централне куле на Старом сајмишту.

Та кула је расељена, а у току је расељавање и осталих објеката, нагласио је Весић и додао да је у припреми и Закон о Старом сајмишту.

"Тај закон ће нам помоћи да брже решимо имовинско-правне односе, да те људе обештетимо и да они добију станове како то и иде по закону", рекао је градски менаџер, који је и члан Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања Меморијалним комплексом на Старом београдском сајмишту.

У току је тендер за идејно решење Централне куле, нагласио је Весић и најавио да ће у наредних годину дана бити расписан конкурс за идејно решење будућег изгледа целог Меморијалног комплекса.

"Тада нам предстоји велики посао, скупљање новца, али ми рачунамо не само на новац који има наша држава већ и међународне фондове. Верујем да овако интересовање које показује међународна заједница јасно говори да ћемо за изградњу Меморијалног комплекса успети да обезбедимо новац на само из Србије већ и из међународних фондова који се баве сећањем на Холокауст", рекао је Весић.

Градски менаџер је Централну кулу на Старом сајмишту обишао заједно са специјалним изаслаником Стејт департмента за питање Холокауста Томасом Језгредијем и председником поменуте Комисије епископом викаром Јованом Ћулибрком.

Ћулибрк је изразио задовољство што међународна заједница на најбољи начин прати збивања са некадашњим концентрационим логором Старо сајмиште у коме су, како је додао, до маја 1942. године побијени скоро сви Јевреји из Србије, а од те до 1944. године је служио као логор скоро искључиво за Србе.

Ћулибрк је истакао да ће до краја јануара бити готов нацрт закона о будућем меморијалу на Старом сајмишту.

Језгреди је рекао да веома уважава напоре Ћулибрка и других чланова комисије како би Старо сајмиште обележили на начин на који то место страдања и заслужује.

"Радујемо се будућој сарадњи и веома смо задовољни што су Влада и Скупштина Србије у фебруару ове године донели закон који се тиче реституције за страдале. Наставићемо да сарађујемо са епископом Ћулибрком и градским менаџером на изградњи меморијала који заслужује да буде поштован од свих људи света", закључио је Језгреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво