Отказ после породиљског, дешава се и очевима

Један од приоритета државе, како се тврди, јесу мере за подстицај наталитета. Ипак, неретко, у пракси срећемо случајеве који су препрека лаком родитељству. Недавни је пример оца који је одмах по повратку са боловања зарад неге детета добио отказ. Закон није прекршен, али то не би смело да се дешава у будућности, поручују надлежни.

Почетком године Александар Станковић и његова супруга усвојили су дете. О новом члану породице али и троје старије деце одлучили су да тата води бригу. Уместо супруге, узео је плаћено одуство ради неге детета. Међутим, послодавац код ког је радио на одређено време, после повратка, није му продужио уговор.

"Сматрам да ми је учињена неправда јер сам добио отказ без икакаквог образложења и да је сада моја шесточлана породица остала само са једном платом а ја сам само притом користио своје законом загарантовано право. Мени је речено да мој послодавац није дужан да ми каже зашто сам ја добио отказ, а притом сам увек похваљен за свој рад", каже Александар.

Послодавац у овом случају није прекршио закон. Међутим, надлежни кажу да регулативу треба мењати како би се подржало родитељство и поспешило рађање деце.

"У овом случају се ради о једној дискриминацији по свим оним ставовима за које ћемо се залагати, као пронаталитетну меру ћемо предложити, између осталог, и да и један и други родитељ има заправо могућност да усклади своје радне обавезе са родитељским обавезама", истиче министрака без портфеља Славица Ђукић Дејановић.

Александар се Повереници за заштиту равноправности није жалио. То је само један од примера да се мушкарци на тај корак ретко одлучују.

"Мушкарци су изложени бројним облицима диксриминације али се ређе одлучују да пријаве дикриминацију управо због предрасуда о родним улогама, због тога што их је срамота", наводи повереница Бранкица Јанковић.

То што је вест да је тата остао без посла због боловања одјекнула у јавности не потире чињеницу да су маме много више на удару.

"Младе маме, када се одлуче да имају дете, су у великом страху шта ће да буде са њима после. Готово је то свакодневни случај да се младе маме, када се породе, врате са породиљског и обично оду на неко мање радно место од онога које су оставиле или добију отказ", указује Гордана Племић из Удружење родитеља.

Очеви који се одлуче да остану код куће и негују децу не пркосе само традицији. Поправљају и лошу статистку према којој просечан српски мушкарац бризи о наследницима дневно посвети свега сат и 33 минута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво