Реконструкција убиства гардиста

Ни 12 година после погибије гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића на служењу војног рока у касарни "Топчидер" у Београду, нема помака у истрази. Предмет је и даље у фази предистражног поступка. Центар за форензичка истраживања у Новом Саду представио је резултате форензичке 3Д реконструкције догађаја, која показује да је трећа особа испалила пројектиле, чиме је потврђен налаз Независне државне комисије који је потврдио и ФБИ.

Родитељи гардиста не губе наду да ће се напокон сазнати истина о погибији њихових синова.

"Ето, ми родитељи смо видели први пут сад ово и надамо се да ће једном да крену држава, судство и војска, да се открије како су нашу децу побили. Од првог дана су нам износили варијанте, али ја мислим да ће, ако имају вољу, случај да се реши", каже Драженов отац Петар Миловановић.

"С обзиром на то да већ 12 година бијемо битку око те правде, ваљда ће једном да се разоткрије ко је побио децу и зашто", рекао је Драганов отац Јанко Јаковљевић.

Форензичка 3Д реконструкција се користи у ситуацијама када класична реконструкција није могућа.

После погибије гардиста, војна комисија је саопштила да је најпре један гардиста убио другог, а затим себе, а већ другог дана супротно. На лицу места чак нису узети ни отисци са пушака.

Независна комисија је утврдила да их је убила трећа особа.

"Комплетна реконструкција је урађена, на основу званичних докумената, што значи да су у питању извештаји које су радили војни органи, затим подаци који су званично затражени од ФБИ, судско-медицински налази и један податак из истраге независне комисије – податак о огарењу на појасу војника Драгана Јаковљевића", рекао је Ненад Шипка, директор Центра за форензичка истраживања.

"Ми смо ангажовали Форензички институт из Новог Сада да докажемо још једном да су војници убијени, да је то урадила трећа особа, да је искључена могућност самоубиства", каже Предраг Савић, адвокат породица Јаковљевић и Миловановић Савић.

Адвокат породица Олгица Батић очекује да буде саслушан и Вук Јеремић јер је, каже, бивши начелник Генералштаба Бранко Крга својевремено рекао да га је о погибији гардиста обавестио саветник председника Србије.

Више јавно тужилаштво у Београду не одговара да ли су, као сведоци, испитани тадашњи председник Борис Тадић и његов саветник – уз објашњење да је у току предистражни поступак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи