Лепосавић, протест због угрожавања здравственог система Србије

Незадовољни грађани општине Лепосавић претестовали због градње дечјег диспанзера у селу Сочаница, чиме се, по њиховом мишљењу, омогућује "инфилтрирање" Приштине у српски здравствени систем на северу Косова и Метохије.

Протест незадовољних грађана уследио је након што је крајем новембра у близини постојећег Дома здравља почела градња још једног објекта, уз одобрење председника општине по приштинском систему Драгана Јаблановића, али без сагласности Скупштине општине и менаџмента те здравствене установе која делује у оквиру српског здравственог система. 

Председник Скупштине општине Зоран Тодић, који је и председник Привременог органа општине Лепосавић, изјавио је Танјугу да је незадовољство грађана разумљиво.

"Реч је о пројекту који финансира косовско Министарство здравља са 190.000 евра, а пошто нема сагласности из Дома здравља и Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици за те радове, оправдана је бојазан да та здравствена установа неће бити у саставу јединог постојећег здравственог система који функционише на северу Косова и Метохије, а то је систем Републике Србије", навео је Тодић.

"Бојим се да је реч о намери једног човека да отвори здравствену установу по приштинском систему, како би у њу могао да по својој вољи запошљава људе, а са тим се не слажу ни грађани, ни политичка већина у општини Лепосавић", истакао је Тодић.

Одлука од градњи донета је, како је нагласио, самовољом председника општине Драгана Јаблановића, будући да да није добијена сагласност одборника СО Лепосавић ни за један од пројеката које Јаблановић жžели да реализује.

"Лично ми је рекао да је то ствар његове одлуке и да нема потребе да о томе расправља Скупштина општине. То, међутим, није истина, јер се тиме крши члан 40 Закона о локалној самоуправи којим се јасно дефинишу овлашћења рада Скупштине општине по косовском систему", рекао је Тодић.

Подсетио је да је и у селу Лешак изграђено обданиште средствима Европске уније, али да Јаблановић не жели да тај објекат инкорпорира у српски систем, већ намерава да отвори предшколску установу по приштинском систему, за шта нема сагласност локалне самоуправе.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво