Стевановић: Вакцина најбоља заштита против малих богиња

Председник Републичке стручне комисије за заразне болести доктор Горан Стевановић рекао је за РТС да су предузете све мере да се ризик од ширења епидемије малих богиња максимално смањи, као и да је вакцинација најбоља могућа заштита.

Стевановић је истакао да када год имамо епидемију високо заразне болести која се преноси капљичним путем, значи ваздухом, увек треба бити изузетно опрезан.

"На основу свих мера које су колеге у Крушевцу предузеле, уз помоћ околних клиничких центара, републичких стучних комисија и Министарства здравља, предузете су све мере да се ризик од ширења епидемије максимално смањи и да се стави под контролу колико год је то могуће", наглашава Стевановић.

Објашњава да су годишта старија од шездесетог већином већ била изложена богињама и прележала их, годишта која су између седамдесетог и осамдесетог су примила само једну дозу вакцине, зато што је у том тренутку такав био протокол, док су годишта која су примила две дозе вакцине апсолутно заштићена.

"Наравно ниједна вакцина не штити сто одсто, али гарантује знатно блажу клиничку слику и избегавање настанка оних најтежих комликација", каже Стевановић.

Сматра да нема разлога за страх јер је то нешто што се сваке године дешава.

"Претходних година су биле велике епидемије малих богиња у Републици Српској, један део студената је те епидемије прелио и на универзитетске центре овде у Србији. У Румунији је тренутно велика епидемија са преко 600 оболелих. Значи треба бити опрезан и треба апеловати да је вакцинација најбоља могућа заштита, јер особа која нема вакцинални имунитет ће у контакту са вирусом сигурно добити богиње", напомиње Стевановић.

Говорећи о туберкулози у Новом Пазару, Стевановић каже да то исто капљично преносива болест које има на терену код нас, али је има и у најразвијенијим земљама на свету.

"Велики су покушаји и напори Светске здравствене организације и свих земаља света да се ове болести ставе под апсолутну контролу, али због релативно непоузданог и недовољног одазива на вакцинацију то у овом тренутку још увек није могуће", тврди Стевановић.

Такође, апелује на грађане да се придржавају савета како би се спречиле епидемије.

"Апелујем на грађанство да се придржава свих саветованих противепидемијских мера, оно што је до здравствене власти и државе се у таквим ситуацијама спроводи, али морамо сви да будемо одговорни према свом здрављу и према својој деци и да их вакцинишемо", закључио је Стевановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи