Мировић: Насиље над женама мора да наиђе на осуду

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да насиље према женама, чије размере су више него забрињавајуће, мора да наиђе на општедруштвену осуду и можемо да га сузбијемо само свакодневним заједничким деловањем.

На завршној трибини "Насиље је ЗЛОчин - пријави га!", која је одржана у Бачкој Паланци у оквиру међународне кампање "16 дана активизма против насиља над женама", Мировић је навео да је на низу тих трибина, уз подршку покрајинске владе, више стотина жена у седам војвођанских општина и градова, едуковано о томе како да се заштити од насиља и охрабрено да о њему више не ћути.

Он је, како је саопштено, казао да трибине које је организовао Завод за равноправност полова, јесу искорак, те да због тога тај подухват заслужује подршку.

Ипак, насиље према женама чије размере су, како је Мировић навео, више него забрињавајуће, можемо дефинитивно да сузбијемо само ако овакав приступ претворимо у свакодневно заједничко деловање.

"Да је то наше трајно опредељење потврђује и чињеница да је непосредно по формирању Покрајинске владе један од задатака новоформираног Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова био да обезбеди консултантске подршке центрима за социјални рад у решавању најсложенијих случајева насиља у породици", казао је он.

Председник Покрајинске владе је још истакао да је врло значајно и то што је Скупштина Србије пре десетак дана донела нови Закон о спречавању насиља у породици који предвиђа и привремено удаљавање насилника из куће и забрану контактирања и приласка жртви насиља.
Истовремено, дефинисан је и законски оквир за координиран рад и сарадњу јавних тужилаштава, полиције и центара за социјални рад на спречавању насиља.

"То јасно показује да наше друштво и у формалном, и у суштинском смислу, овај проблем жели да реши. Ипак, најважније је да насиље према женама и они који, рекао бих из кукавичлука, за њим посежу, увек и свуда наиђу на општедруштвену осуду, и да жртве добију недвосмислену и практичну подршку целог друштва", нагласио је Мировић.

То, према његовим речима, зависи од сваког од нас и то нас, и као јавне личности, али и као обичне грађане, обавезује.

"Када то зло уочимо, не смемо да ћутимо, већ морамо да реагујемо и да се том злу супротставимо. За то су задужене посебне службе и оне свој степен готовости када је реч о борби против насиља морају подићи на највиши ниво", нагласио је председник покрајиске власе.

Мировић је навео да ће Покрајинска влада и сви њени органи, а посебно они који су овлашћени да по новом закону поступају према тачно утврђеним процедурама, кампањама, активизмом, снажном акцијом и подршком и убудуће бити део заједничког фронта у борби против насиља.

Истраживање о распрострањености насиља у породици у Војводини, како је саопштено, показује да је свака друга жена доживела неки облик психичког насиља, док је 34 одсто њих трпело физичко насиље.

Као најчешће разлоге због којих остају у вези са насилним партнером, жене су наводиле егзистенцијалне проблеме, веровање да ће насиље престати, страх да би то могло имати негативне последице по децу, одсуство подршке и помоћи породице и блиских особа, као и страх од освете насилника.

Као посебна мера подршке женама у ситуацији насиља, на трибинама у Бачкој Паланци, Новом Саду, Темерину, Врбасу, Жабљу, Бачу и Бачком Петровцу, промовисан је јединствени бесплатан број телефона на територији Војводине 0800 10 10 10 на који се може пријавити насиље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се