Злостављање животиња, злочин без казне

У Србији је све више људи који брину о напуштеним животињама, али није мали број оних који их злостављају. Све чешће представници удружења за заштиту животиња указују и на оне који разним обукама животиње муче, тренирајући их не само за борбе већ и за убијање других животиња. Борбе животиња у Србији од 2009. године су кривично дело, али није тајна да се борбе паса илегално одржавају и даље.

Удружење "Спаске" из Краљева, које тренутно брине о више од 60 напуштених животиња, поднело је кривичну пријаву против Б. В. из Матарушке Бање, који је својим фотографијама објављеним на друштвеним мрежама показао како за обуку паса користи живе лисице.

"Ово није први случај, то постоји не само у Краљеву него и у осталим градовима у Србији. Овде имамо пса поливеног киселином, пса поломљене кичме, одсечених ногу, спаљених ушију. До сада смо подносили гомилу пријава, нико нас никада није позвао да дамо било какву изјаву", каже Данијела Јовић из Друштва за заштиту животиња "Спаске".

У разним бруталним обукама паса поред дивљих животиња користе и псе луталице, а и саму животињу коју припремају да се бори од рођења муче најбруталнијим методама.

Обрад Ђокић, инструктор за обуку паса МУП-а Србије и кинолошки судија, каже да искомплексирани људи те псе искоришћавају и праве их крвожедним да би се борили.

"Прво, ту нема ни хуманости ни љубави, али пустити пса да се бори у рингу с сломљеним ногама да иду даље да би неко рекао: е ето, то је победа. То је апсурд, то могу само болесни умови", каже Ђокић.

За мучење и злостављање животиња прописана је казна и до три године затвора.

Адвокат Милан Белић каже да било какво сазнање грађана о малтретирању и мучењу животиња, а посебно за борбу паса која представља озбиљан вид нелегалне зараде, треба пријавити надлежним органима.

"То је прописано кривично дело из 2006. године, а као посебно – борба паса – из 2009. године. Уколико има елемената за кривично дело, наравно да се мора иницирати кривични поступак", каже Белић.

Пракса показује да судови углавном изричу новчане или условне казне. Према подацима из 2014. године, од 200 пријављених за убијање и злостављање животиња, осуђено је 25 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи