Нови Пазар, наложена нова дезинфекција у Гимназији

Због појаве туберкулозе у новопазарској гимназији, у тој школи наложене су мере поновне комплетне дезинфекције, због чега ће редовна настава почети наредног понедељка, изјавио је државни секретар Министарства здравља Мехо Махмутовић.

"Наложене су мере да се током викенда још једном уради комплетно дезинфекција школе и још једном у току недеље, у среду или четвртак, тако да деца ову недељу неће ићи у школу, а да ће редовна настава почети од понедељка", рекао је Махмутовић Танјугу.

Даљи епидемиолошки надзор, тражење извора, рекао је, вршиће наш Завод за јавно здравље у сарадњи са Батутом и Републичком стручном комисијом за туберкулозу.

Маја Стошић из Института Батут рекла је да је туберкулоза болест коју није могуће једноставно зауставити мерама које су тренутне, него је битан континуитет епидемиолошког надзора.

Стошић каже да се у Новом Пазару због појаве туберкулозе сада спроводе ванредне мере, а спроводиће се, подвлачи и опсежно епидемиолошко испитивање.

"До краја недеље, такође ћемо дефинисати даље мере како би се у гимназији смањио број оболелих. У последња два месеца има троје новооболелих и то су особе које су биле у контакту са претходно оболелима", рекла је Стошићева.

Сматра да је јако битно да јавност зна да Општа болница у Новом Пазару, у сарадњи са другим институцијама, од јуна спроводи интензивне мере заштите становништва од заразних болести, које активно укључују трагање за оболелима, епидемиолошки надзор и дијагностику, лечење и изолацију директно позитивних случајева.

Туберкулоза је до сада потврђена код шеснаест ученика новопазарске Гимназије, а још један ученик је на посматрању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара