Како да Србија ухвати прикључак са четвртом индустријском револуцијом

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић заложила се за јачу подршку иновативним компанијама и стартап пројектима, како би Србија ухватила прикључак са четвртом индустријском револуцијом.

Ана Брнабић је на отварању тродневног, петог по реду Београд Венчер Форума у Хотелу Краун Плаза, истакла да је овај скуп веома важан за Србију и за Министарство државне управе и локалне самоуправе у чијој је надлежности и електронска управа.

Своје идеје на Форуму, који се организује уз подршку Привредне коморе Србије, представиће 35 иновативних предузетника из десет земаља пред више од 50 инвеститора, који управљају фондовима вредним више од милијарду евра, и који су спремни да инвестирају од 25.000 до више милиона евра по компанији.

Брнабић је, такође, додала да је данас велики дан за европске интеграције Србије, објаснивши да на Форум управо долази са потписивања споразума са европским комесаром Јоханесом Ханом о финансијској подршци ЕУ вредној 80 милиона евра за реформу јавне управе.

Министарка је оценила да су се, захваљујући унапређењу макроекономског и регулативног оквира и уз константан прилив инвестиција, у Србији коначно створили услови за раст привредне активности и побољшање пословног амбијента.

"Раст бруто домаћег производа од 2,8 одсто до краја године, уз остваривање суфицита у буџету од око 300 милиона евра, стабилан девизни курс стабилан и стопа инфлације у планираним оквирима, само су неки од чинилаца који Србију сврставају у ред одличних локација за пословање и инвестирање", нагласила је.

Други узастопни годишњи скок Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, како је навела, потврда је да се интензивно системски ради на унапређењу свих кљиучних пословних карактеристика у Србији.

"Како бисмо остварили одржив економски раст и динамичан развој на дуги рок, неопходно је извршити започете структурне реформе, које су засноване на трансферу и подизању знања, као и техничко-технолошким иновацијама", рекла је Брнабић.

Оцењујући да охрабрује чињеница да се у структури српског извоза удео ИЦТ сектора констатно повећава, прецизирала је да је у претходној години нешто више од 4,0 одсто укупног српског извоза, односно 611 милиона евра, износио управо сектор информационо-комуникационих технологија.

"У првих девет месеци 2016. године, извоз ИЦТ услуга је износио 529 милиона евра, што указује да ће у текућој години овај извоз бити на истом или вишем нивоу него лани".

Инвестиције у стартапове и развој приватног сектора, сматра Брнабић, предуслов су за повећање запослености, развијање идеја, раст продуктивности и унапређење конкуретности наше привреде.

Подсетила је да је на иницијативу премијера Александра Вучића, влада у октобру основала министарски ИТ савет са циљем да успостави чвршће везе између образовног сектора и привреде, обезбеди већи прилив стручњака у ИЦТ сектору и појача капацитет техничких факултета.

Према њеним речима, циљ је да Србија искористи максималмно капацитете које има у сектору неформалног образовања, како би до 2017. преквалификовала око 1.000 људи и запослила их у ИТ сектору.

Брнабић је указала да је повезивање стартапова са кропоративним сектором важно због лакшег приступа младих фирми финансијским средствима, истичући значај "венчер кепитал фондова" за развој предузећа, али је напоменула да у Србији тренутно не постоји релевантан правни оквир за пословање оваквих фондова.

"Министарски ИТ савет разматра могућност доношења закона о фондовима предузетничког капитала, како би се регулисало њихово пословање и обезбедили услови за развој иновативне привреде у Србији", поручила је Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво