Медијаметар: Први пут више негативних него позитивних текстова о Вучићу

Политика је најзаступљенија тема на насловним странама штампаних медија у Србији, а ти на неки начин угрожава и развој самог новинарства, сматра директор Медијског архива Ебарт Велимир Ћургуз Казимир.

Ћургуз је на представљању најновијег Кварталног медијаметра у коме се наводи да је на насловним странама штампаних медија у периоду од јула до октобра по први пут више негативних, него позитивних текстова о влади и премијеру Александру Вучићу, рекао и да осталих тема везаних за економију, евроинтеграције или културу има много мање.

"Сваки период има неку карактеристику, а карактеристика овог јесте апсолутна доминација политичких тема и то пре свега унутрашњих, али и оних који се дешавају споља", рекао је Ћургуз Казимир.

Према анализи насловница водећих српских штампаних медија, укључујући недељнике, је да политички актери из земље и иностранства чине три четвртине свих личности којима се посвећују текстови на насловницама.

Зато, како каже Ћургуз Казимир, можемо да се запитамо да ли се улога медија у Србији свела само на то да прати и реагује на политичке догађаје или постоје још неке области у нашем животу, свакодневници, које заслужују одређену пажњу попут тема везаних за економију, евроинтеграције или културу.

"Видимо да је тих тема значајно мање и да владавина политике на неки начин угрожава и развој самог новинарства", рекао је он.

Закључак Кварталног медијатора је и да је од свих чланова Владе највише негативних текстова написано о Александру Вучићу, као и да број негативних текстова о премијеру премашује број позитивних по први пут у две године, од када се ради анализа.

Кад је реч о броју насловница, председник српске владе и даље има највећи број текстова на њима, у односу на остале актере политичке сцене у Србији, чак 630, већински негативних, а потом, по броју појављивања на насловним странама следе Ивица Дачић (240) и Томислав Николић (198).

"Написано је укупно 630 текстова - 19 позитивних (3,02 одсто), 28 негативних (4,44 одсто), док је 583 текста (92, 54 одсто) неутрално'', рекла је медијска аналитичарка Даница Лабан.

Она је истакла да је највише негативних текстова о Вучићу објављено у листовима Блиц и Данас, а највише позитивних у листу Ало.

Према њеним речима, од опозиционих лидера највише су заступљени Бојан Пајтић (92), Војислав Шешељ (90) и Борис Тадић (74), а највећи број негативних текстова има лидер радикала - 16.

Аналитичари Медијаметра оцењују да је већина текстова, супротно моралним и професионалним стандардима, небалансирана - текст је заснован на ставу једног саговорника или ставовима различитих саговорника који наступају са истог становишта.

Баланс је присутан само у 20,43 одсто свих текстова из посматраног узорка. Како се наводи, највећи проценат небалансираних текстова има лист Курир (94.15 процената).

Лист Данас, иако има најмањи проценат небалансираних текстова, и даље има има више од две трећине једнострано написаних текстова (64. 43 одсто).

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да су недељници у континуитету антивладини с изузетком недељника Печат где постоји нека врста индиректне подршке влади Александра Вучића и то у мери у којој је тај недељник критичан према западу и скупу странака које се могу описати као петооктобарски победници.

''Ако гледате укупну слику недељника могли би сте да закључите да ту постоји апсолутно пример критичког писања у односу на било какво писање које би ишло у правцу афирмације политике владе'', рекао је Станковић додајући да код недељника не постоји експлицитно провладин недељник.

Објашњава да писање у њима не носи црту неутралности већ је много више усмерено на вредност опредељивања што је нормално јер су у њима заступљење уредничке колумне које су ауторски печат самог новинара и интервјуи.

Наводи и да је карактеристика за периода након избора тај да постоји снажна полемика између самих медија, па тако могу да се региструју полемике опозиционо настројених недељника са телевизијом Пинк и дневним листом Информер.

''Генерално гледано ако посматрате српске недељнике видите да ту постоји врло динамично писање и интезивно праћење политичких и друштвених догађаја и нека разноврсност гледишта, аргумената и закључака који они нуде'', рекао је Станковић.

Најновији Квартални медијаметар рађен је на узорку од 2.012 текстова са насловница дневних новина.

Обрађени су текстови са насловних страна дневних новина Политика, Вечерње новости, Блиц, Данас, Курир, Ало! и Информер, а анализом су обухваћени и недељници Време, НИН, Нови Магазин, Недељник и Печат.

Анализу већ две године спроводи Институт за јавну политику у сарадњи са Медијским архивом Ебарт и стручњацима који прате ту област.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво