Први случај птичјег грипа код лабудова у Ковиљском риту

У току спровођења ветеринарског надзора, утврђена су угинућа шест лабудова на подручју Ковиљског рита, за које је у Научном институту за ветеринарство из Новог Сада и Националној референтној лабораторији за авијарну инфлуенцу у Краљеву утврђено да се ради о птичјем грипу код дивљих птица изазваној сојем вируса Х5Н8.

Србија располаже адекватним ресурсима да се спречи ширење болести и изврши ефикасно сузбијање, као и одговарајући правни оквир који је у потпуности усаглашен са правилима контроле у ЕУ. Такође, обезбеђена су и финансијска средства за евентуалну надокнаду штета власницима живине.

Власници живине како мање тако и оне који поседују фарме, позивају се да се држе прописаних мера, да живину држе у затвореном простору и да за све неопходне информације се обрате свом ветеринару које смо ми у потпуности припремили за овакве и сличне ситуације.

Ветеринарске екипе обилазе терен и врше здравствени надзор живине у целом подручју као и едукацију власника. Ветеринарска инспекција је увела мере на које ће се спроводити на тим подручјима, које укључују мере појачаног надзора здравственог стања живине, контролу промета живине, птица, приплодних јаја, производа пореклом од живине и птица идруге мере у складу са прописима.

Ветеринарске станице вршиће сталну едукацију власника у циљу подизања нивоа биосигурносних мера на газдинствима и спречавања појаве и ширења авијарне инфлуенце.

Услед појаве птичјег грипа у октобру у више земаља ЕУ, попут Мађарске, Холандије, Данске и Немачке, Швајцарске и Хрватске, Управа за ветерину је предузела одговарајуће превентивне мере почев још од 24.11.2016. године.

Мере укључују епизоотиолошки и ветеринарски надзор, едукацију власника живине и побољшање примене мера на фармама живине. У складу са праксом из претходних година током периода прелета дивљих птица формирани су национални и регионални центри за праћење ситуације и спречавање ширења птичјег грипа са дивљих и миграторних птица на домаћу живину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара