Нема разлога за бригу због птичјег грипа

Надлежне институције предузеле су све мере превентиве против евентуалне појаве и ширења птичјег грипа, а на фармере апелују да држе затворену живину.

Будимир Плавшић из Управе Министарства пољопривреде за ветерину каже да се Србија већ припремила за потенцијалне случајеве птичјег грипа Х5Н8, да ризик постоји, али да разлога за бригу нема, као и да је најбитније да узгајивачи живине спроводе биосигурносне мере на фармама те да, ако је могуће, живина буде затворена и на малим и на великим фармама.

"Разлога за бригу свакако нема, али предострожност је неопходна, не само када је у питању ова болест, већ све болести", рекао је Плавшић Танјугу и нагласио да Србија има капацитете да, не само да сузбије болест птичјег грипа ако се појави, већ и да се надокнади штета власницима живине, уколико дође до угинућа.

Плавшић каже да се од почетка октобра у Европи појавио одређени број случајева авијарне инфлуенце, односно птичјег грипа Х5Н8, која се не преноси на људе и опасна је само по птице и живину.

Случајеви су били у Данској, Холандији, Немачкој, Швајцарској, Аустрији и Мађарској, а и од пре неколико недеља постоји случај код једног дивљег лабуда у Хрватској.

С тим у вези и, како је истакао, с обзиром на то да постоји ризик и искуства из претходних година, Србија се већ припремила, формирани су центри за праћење кретања миграторних птица, као и за праћење ситуације код домаћих птица, домаће живине, али и домаћих водених птица, које су, објашњава, најчешће карике између дивљих миграторних птица које носе вирус и домаће живине.

Такође, Плавшић наглашава да Србија поседује одговарајуће капацитете, има људе на терену, ветеринарске екипе које раде редовно, постоји правни оквир, финансијски ресурси, не само да се сузбије болест ако се појави, већ и да се надокнади штета власницима живине, уколико дође до угинућа.

"Овде треба дати и поруку да, поред спровођења биосигурносних мера, праћења здравља и добробити животиња, када год постоји сумња на ту, или неку другу болест, прва карика јесте ветеринар. Њега треба позвати, он ће дати савет, уколико постоји потреба, узроковаће, а наше ветеринарске лабораторије потпуно су оспособљене и спремне да ураде брзу дијагностику", рекао је Плавшић.

Према његовим речима, ветеринарске екипе су ту да раде на сузбијању болести и на другим мерама, а да Министарство пољопривреде, влада и Управа за ветерину, имају финансијска средства да се све те мере финансирају, а да власници добију одговарајућу компензацију.

Х5Н8 вирус није нов, каже Плавшић и додаје да, још од пре десет година, када се појавио случај авијарне инфлуенце, читав свет је потпуно спреман на нове случајеве, те да се болест појављује редовно у Европи и да је само у Француској прошле године било више од 80 жаришта болести.

"Тако да ветеринарске службе и узгајивачи јесу спремни на то. Због тога, ветеринари, орнитолози и сарадници прате ситуацију на терену и стално узоркују угинуле птице, раде испитивања и када се вирус утврди, ради се на спровођењу мера", рекао је Плавшић.

Х5Н8 вирус авијарне инфлуенце донеле су птице из Кине, Индије, Јапана, а до нашег суседства дошао је са севера Европе и спустио се практично како се крећу миграторне птице.

Шеф одељења за епидемиолошки надзор Драгана Димитријевић каже да је важно подвући да инфекција вирусом грипа подтипа А(Х5Н8) није до сада регистрован и потврђен код људи нигде у Европи и свету.

Према њеним речима, како код људи није регистровано обољевањене не постоји разлог за забринутост и бојазан.

''Према анализама ти вируси су и даље примарно вируси птица, а специфично повећање афинитета не постоји за људе'', рекла је Димитријевић Танјугу додајући да овај птичји грип није исти као вирус грипа који је био актуелан 2006. године.

Каже и да се константно прати актуелна епидемиолошка ситуација у Европи и свету, односно, извештаји и процене ризика Светске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи