"Власници ће добити своје станове, заштићени станари неће завршити на улици"

Јованка Атанацковић из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре каже да сваки системски закон изазива полемике, па да је то случај и са предлогом закона о становању. Наглашава да приликом доношења закона не сме бити ни обесправљених, али ни повлашћених.

Атанацковићева је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да је члан 153 Закона о становању уклоњен, јер је изазвао велике полемике и тумачио се на различите начине.

"Сваки закон изазива полемике, па тако и овај. Министарство је познато по томе што не иде против сагласности неких органа и организација", каже Атанацковићева.

Наводи да се спорни члан о откупу станова "није бавио вилама на Дедињу", већ да су циљне групе тог члана биле најпре 123 породице погинулих полицајаца.

"Можда неће у овом закону бити решено то питање, али ћемо пробати да се усагласимо са свим странама. Ово је системски закон и бројни су проблеми које треба решити и увести у ред", наглашава Атанацковићева.

Говорећи о такозваним заштићеним станарима, који нису задовољни предложеним решењима, Атанацковићева напомиње да се станови у којима они живе морају вратити својим власницима.

"Овим законом не сме бити ни обесправљених, али ни повлашћених. Већ 70 година ти људи живе у становима који су у власништву приватних лица који не могу да дођу до своје имовине", тврди Атанацковићева.

Напомиње да ће ти станови морати да се врате својим правим власницима, али да људи који тренутно живе у тим становима неће остати на улици, јер ће им бити понуђени станови у јавној својини на коришћење, а моћи ће и да их откупе.

Нови закон доноси и нову категорију управитеља зграда што је такође изазвало полемике, а Атанацковићева каже да је основни задатак управитеља зграда да помогну станарима.

"Исто као до сада председници скупштине станара – задатак им је да помогну станарима и да извршавају њихове одлуке. Треба да имају менџерску улогу и то су наше комшије које ће знати како да помогну свим станарима", објашњава Атанацковићева.

Уколико нико од станара зграде не буде желео да прихвати улогу управитеља, на располагању ће им бити професионалци који су за то плаћени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи