Горњачки извор - лековитост без потврде

Више од две деценије извор воде код манастира Горњак у општини Жагубица, рекламом од уста до уста, окупља велики број људи који верују да је лековита и да топи камен у бубрегу. Вода са тог извора, продаје се као лек, шаље и у земље Европске уније а да нико није утврдио ни њену лековитости ни здавствену исправност.

У горњачкој клисури поред обале Млаве, на месту званом Тишина, гужва као на распродаји. На извор бистре и хладне планинске воде свакодневно долазе грађани из свих крајева земље. Кажу вода топи камење и песак у бубрегу.

"Мени помаже ја сам два пута избацо камен из бубрега", каже један од корисника воде.

Стручњаци кажу да треба разликовати здраву од лековите воде.

"То су два различита појма, та вода је свакако здрава питка, људима прија а да ли је и лековита то можемо да видимо тек после одређених испитивања. На основу којих се врши процена да ли је која вода лековита уколико јесте зашта је лековита одређују се индикције и контраиндикације и приписују упутства за употребу", каже Милисав Чутовић из Института за Балнео климатологију.

Извор Тисина налази се на манастирском имању где су се по предању срели Цар Лазар и свети Григорије. Монахиње нису заинтересоване за њену експлоатацију.

"Бог је дао народ да је пије и да се лечи и да се не продаје. За бадава примите за бадава дадите нам", поручује игуманија манастира Горњак Мати Вероника.

Да је вода лековита нико не сумња, али шта и како лечи и да ли је здравствено исправна, нико никада није утврдио.

"Вода за пиће са јавне чесме код манастира Горњак до сада није контрилисана тако да не можемо тачно рећи да ли је исправна односно да ли је здравствено безбедна", каже Ана Јовановић из Завода за јавно здравље Пожаревац.

Због безбедности саобраћаја на магистралном путу Пожаревац - Жагубица, општина је уредила прилаз извору и направила паркинг. Решили су и да испитају њен квалитет.

"Ако анализе докажу то што народ прича да је вода лековита желим да позовем све инвеститоре који желе да улажу у општини Жагубица и да то ставимо у употребу народа да дођу код нас имаће максималну подршку", каже председник Општине Жагубица Сафет Павловић.

Србија обилује разним врстама воде и има више од 1.000 извора а за триста је утврђено да су лековити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара