Сто година од отварања амбасаде Србије у Швајцарској

Амбасада Србије у Берну обележила је вечерас свечаним пријемом 100 година од отварања амбасаде у Швајцарској и успостављања дипломатских односа две земље.

Пријем је уприличен и у част званичне посете делегације Београда Берну, коју предводи градоначелник Синиша Мали.

Поздрављајући госте, амбасадорка Снежана Јанковић је истакла да је Србија за 100 година од успостављања дипломатских односа уживала велико пријатељство са Швајцарском и добре односе у различитим областима, који се и даље развијају.

Испричала је да је, када је пре две године постала амбасадорка Србије у Швајцарској, отишла код градоначелника Берна Александра Чепета да му се представи и питала га да ли је некада био у Београду и да ли би желео да га посети, на шта је он потврдно одговорио.

"Мислим да је то била прва посета једног градоначелника Берна Београду икада, а резултирала је потписивањем споразума о сарадњи", рекла је Јанковићева и додала да јој је веома драго због тога.

Градоначелник Београда је рекао да један век дипломатских односа говори о томе да су наши народи традиционално у пријатељским односима, те да је задатак свих нас да те везе чувамо и унапређујемо на свим нивоима.

Мали је, захваливши амбасадорки Јанковић на иницијативи за успостављање сарадње Београда и Берна, истакао да је то тек почетак и да Београд има шта да научи од Берна, у жељи да буде раме уз раме најразвијенијим градовима света.

"Београд се мења и убрзано развија, покренуте су инвестиције и бројни пројекти, градимо 'Београд на води', национална авио-компанија доминира у региону, планирамо изградњу мостова, метроа...", рекао је Мали.

Додао је да око 200.000 Срба живи у Швајцарској и поручио им да су његова врата за њих отворена уколико им затреба помоћ.

Градоначелник Берна је рекао да би му било задовољство да посети Београд и буде домаћин ове "узвратне" посете.

Градоначелник је, међутим, навео да би градови требало да се развијају, али не пребрзо, већ уз истовремено очување историје и старих делова града, како би деца и унуци памтили какав Београд и Србија су постојали у прошлости.

Значај пријатељства две државе 

Чапет је истакао да је пријатељство Србије и Швајцарске веома важно за ту земљу, јер је веома значајно за сваку земљу да има добре односе са другим државама.

Како каже, греше они у Швајцарској који мисле да је та земља нешто боља од других и да јој други не требају, јер су пријатељства међу државама изузетно значајна.

"И зато ми је веома драго што ми негујемо пријатељске односе већ 100 година", рекао је Чапет.

Пријему у амбасади присуствовали су представници дипломатског кора у Швајцарској, епископ аустријско-швајцарски Андреј, као и бројни припадници неколико удружења Срба из Цириха, Женеве и других градова.

Један век од отврања амбасаде Србије у Швајцарској је обележен уз концерт српског гудачког квартета "Рошер" и изложбу архивских докумената.

Иначе, посланик Србије у Француској Миленко Веснић 10. фебруара 1916. године, послао је допис Министарству иностраних послова, у којем је обавестио да је неопходно да се у Швајцарској, као неутралној држави, у циљу што реалнијег представљања стања у Србији у ратним условима и неутралисања негативне слике коју су пропагирале непријатељске земље, отвори посланство, на нивоу амбасадора или отправника послова.

Дан касније Влада Краљевине Србије прихватила је предлог, а почетком марта је швајцарска влада донела одлуку којом је одобрила отварање Амбасаде Србије у Берну.

Указом краља Петра Првог, од 26. новембра 1916. године за првог посланика, однсоно амбасадора, именован је др Славко Грујић, који је акредитиве предао 17. јануара 1917. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво